Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Eren, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü ve Alzheimer Farkındalık Ayı vesilesiyle, Alzheimer hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Eren, Alzheimer’ın beyin hücrelerinin zamanla ölmesine neden olan ilerleyici bir hastalık olduğunu ve hafıza kaybı, düşünme yetisinde azalma, davranış değişiklikleri gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirtti. Genellikle 65 yaş üzerindeki bireylerde daha sık görülse de nadiren daha genç yaşlarda da ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Hastalığın kesin bir tedavisi olmasa da erken teşhis ile ilerleyişinin yavaşlatılabileceğini ve hastaların yaşam kalitesinin artırılabileceğini vurguladı.
Dr. Eren, Alzheimer’ın ilk evresinde hafif unutkanlıklar, sık sık aynı soruları sorma, depresyon, unutkanlıkları inkar etme gibi belirtilerin görüldüğünü söyledi. İkinci evrede, hafıza bozukluklarının günlük yaşamı etkilemeye başladığını ve hastaların yardıma gereksinim duyduğunu belirtti. Son evrede ise hastaların yakınlarını tanıyamaz hale geldiğini, geçmiş ve şimdiki zamanın birbirine karıştığını, sık sık düşme, yutma zorlukları ve öz bakım sorunlarının ortaya çıktığını ifade etti.
Alzheimer’ın sebepleri arasında ileri yaş, ailede alzheimer öyküsü, obezite, kontrolsüz şeker ve tansiyon hastalığı, uyku bozuklukları, travmatik beyin hasarı, depresyon, fiziksel aktivite eksikliği ve dengesiz beslenme yer alıyor. Dr. Eren, bu risk faktörlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.