Evreninin derinliklerini gösteren fotoğraflarını geçtiğimiz yıl temmuz ayında göndermeye başlayan James Webb uzay teleskobunun ardından fırlatılacak teleskobun çalışmaları son sürat devam ediyor.

En geç 2027 yılında uzaya gönderilmesi planlanan Nancy Grace Roman teleskobu, Hubble ve James Webb'den sonra evrenin sırlarını aralayacak bir sonraki büyük görev olacak.

Merakla Beklenen Marvel Oyunu Geliyor: Marvel 1943: Rise of Hydra Merakla Beklenen Marvel Oyunu Geliyor: Marvel 1943: Rise of Hydra

Projede çalışan Avrupa Uzay Ajansı'ndan Marco Sirianni, euronews'e verdiği demeçte, Roman teleskobunun daha önceki NASA görevlerinden çok daha fazla veri toplayacağını ve astronomide yeni bir sayfa açacağını belirtti.

Sirianni yeni teleskobun daha geniş bir panoramik görüntü sağlayacağını ve daha gelişmiş istatistiksel çalışmalara izin vereceğini vurguladı.

NASA'nın önderliğinde yürütülen proeye ESA da bazı teknolojileri ve uzmanlık alanları le katkıda bulunurken karşılığında da toplanan verilere erişim elde edecek.

Roman teleskobunun Hubble ve James Webb'den farkı ne?

Hubble ve Webb evrenin derinliklerine odaklanıp çok detaylı fotoğraflar elde etmede çok başarılı iken Roman daha geniş açılı fotoğraflar çekebilecek.

Roman 2,4 metre çapındaki lensiyle Hubble ile aynı kalitede fakat 200 kat daha büyük fotoğraflar çekebilecek. "Hubble'ın görüş açısı için çok geniş olan yakın bir galaksideki yıldız kümelerini haritalandırmak için her karey birbirine işleme ve mozaik oluşturmak gereiyordu," diyen Sirianni Roman ile galaksinin bir bütün fotoğrafını tek karede elde edebileceklerini vurguladı.

Örneğin Andromeda galaksisinin mozaiğini oluşturabilmek için Hubble ile çekilmiş 400 karenin gerekirken Roman aynı kalitede görüntüyü iki kare ile sağlayabilecek.

Roman'ın toplayacağı verilerle ilgili olarak da Sirrianni "Örneğin Hubble 30 yıl boyunca 170 terabyte'lık veri topladı. Webb'in 5 yıl içnde 1000 terabyte'lık veri toplaması bekleniyor. Roman ise 5 yılda 20 bin terabyte'lık veri toplayacak," ifadelerini kullandı.

Kozmik sırlara aralanacak

Evrenin panoramik görüntüsü ile NASA ve projede görev alan diğer kuruluşlar astrofiziğin en büyük sorularına cevap arayacak.

Bunların başında güneş sistemi içerisinde çok defa test edilen Albert Einstein'ın izafiyet teorisinin daha büyük kozmik düzlemde de geçerli olup olmadığı geliyor. 

Teoriye göre evrendeki görünür varlıklar evrenin genişleme hızını yavaşlatıyor. Bilim insanları da evrenin genişleme hızını evrenin yüzde 68'ini oluşturduğunu düşündükleri karanlık enerjiye bağlıyor. Roman'ın sağladığı görüntülerle milyonlarca galaksinin pozisyonlarından evrenin farklı yerlerindeki genişleme hızını anlamaya çalışacaklar.

Dış gezegenler araştırılacak

Roman'ın bir diğer önemli görevi de güneş sistemi dışındaki binlerce gezegeni tespit etmek. Roman ayrıca bu gezegenlerin yıldızlarına olan uzaklığını da hesaplayacak. Sirianni'ye göre yıldızın ışığının baskılanması gerektiği için bu uygulanması çok zor bir teknik. 

Bu görevde elde edilen tecrübe ile ileride yıldızların yaşam için uygun uzaklığındaki gezgenlerin tespit edilmesinde kullanılacak.

Kaynak: tr.euronews.com

Editör: Haber Merkezi