Dünyanın herhangi bir yerine sanal ortamda göktaşı düşürmenizi sağlayan bir internet sitesi geliştirildi.

Asteroid Launcher (Asteroit Fırlatıcı) adlı site, kullanıcıların göktaşının boyutunu, hızını ve çarpma açısını belirleyerek felaketi simüle etmesini sağlıyor.

İlginç oyun tasarımlarıyla tanınan ABD'li yazılımcı Neal Agarwal'ın geliştirdiği site, son derece ayrıntılı bir dünya haritasını baz alıyor.

DAHA FAZLA OKU

Harita, kullanıcıların İstanbul'un veya herhangi bir şehrin ilçe ve semtlerini ayrıntılı görüntülemesine ve seçmesine olanak tanıyor.

Kullanıcılar, göktaşının boyutunu, hızını, çarpma açısını ve tam olarak çarpmasını istedikleri noktayı seçtikten sonra sağ alt köşedeki "launch asteroid" (asteroidi fırlat) butonuna basarak simülasyonu başlatıyor.

Bunun ardından sitede çarpışmadan etkilenecek sıcak ve soğuk bölgeleri görmek mümkün oluyor. Kırmızı daire içinde gösterilen bölge, göktaşının en fazla etkilediği alan anlamına geliyor.

Merakla Beklenen Marvel Oyunu Geliyor: Marvel 1943: Rise of Hydra Merakla Beklenen Marvel Oyunu Geliyor: Marvel 1943: Rise of Hydra

Ancak simülasyonun sonuçları bundan çok daha ayrıntılı. Zira sağ köşedeki imleci aşağıya kaydırdıkça çarpışmayla ilgili yeni bilgiler elde etmek mümkün.

Bu bilgiler arasında çarpışma kraterinin derinliği, çarpışmanın TNT cinsinden etkisi ve böyle bir felaketin gerçekleşme olasılığı da yer alıyor.

Ayrıca çarpışma nedeniyle kaç insanın anında buharlaşarak yok olacağını da gösteriyor.

Örneğin, İstanbul Sarıyer ilçesine bir kilometre çapında, saatte 60 kilometre hızla hareket eden bir göktaşını 70 derecelik açıyla fırlattığınızda simülasyon şu sonuçları listeliyor:

- 39 metre genişliğinde bir krater oluşur.

- Krater 883 metre derinliğe sahip olur.

- Kratere yakın bölgede yaklaşık 5 milyon kişi buharlaşarak ölebilir.

- Patlamanın şiddeti 1,3 gigaton TNT'ye eşit olur.

- Böyle bir çarpışma ancak 6,6 milyon yılda bir meydana gelir.

- Yaklaşık 10 milyon kişi patlamada ölebilir.

- 8,5 milyon kişide ikinci dereceden yanıklar oluşabilir.

- 530 kilometrelik bölgedeki ağaçlar tutuşur.

- Yaklaşık 6,2 milyon kişi şok dalgası nedeniyle ölebilir.

- Rüzgar patlaması nedeniyle de 8 milyon kişi ölebilir.

- 8,6 şiddetinde deprem meydana gelebilir.

- Depremde 464 bin kişi ölebilir.

Independent Türkçe, Futurism, Asteroid Launcher

Derleyen: Çağla Üren

Editör: Haber Merkezi