HER CANLI ELBET BİR GÜN GİZLİ NARSİSTİN KURBANI OLMAYI TADACAKTIR.


 

Gizli narsiste teşhis koymak zordur. Fark edemezsiniz. Kenardan köşeden izler kenardan köşeden yapar yapacağını çok kırılgandır, hassastır. Sıradan bir şakayı dünyanın en kötü şakasını yapmışsınız gibi öz benliğine saldırı olarak görür. Suratını asar, susar, küser, heyecanla anlattığınız bir lafı ağzınızda bırakır, espritüel zekanızı kırar parçalar. Sonra da kimseye ve ona gözünün üstünde kaşın var bile dememeye başlarsınız.

Hassaslığı kendi içindir. Bencilliğinin fark edilmemesine, kendince çizmeye çalıştığı mükemmel görüntüsüne laf gelmemesine yönelik uğraşları vardır. Yaşadığı ortamın atmosferi her zaman kötümser ve depresifdir.

Dışardaki çevresine de, iş, arkadaş, akraba, hayatında sürekli özgüvenli, espriden anlayan maskelerini takar. Akşam eve gelince yorgundur. Çünkü sabahtan akşama kadar sahte kişilik ve kimlikle yaşamaktan yorulmuştur. Haftada bir Pazar günüm var dinleneyim rahat bırakın beni der iş, aile, arkadaş çevresinde kimsenin evine gitmez, kimsenin de sizin evinize gelmesini istemez. Sizinle hiçbir sosyal aktivite yapmaz.

Gizli narsistin lafının üstüne laf söylemek ne haddinize, surat asar, küser gider, daha ergenliğini bile yaşamamış çocuk gibidir. Uydu radarları vardır. Biri bana bir şey mi söylüyor, beni mi eleştiriyor.

Gizli narsistin eş olarak yanındaysanız onu başkalarına tanımlamanız, şikayet etmeniz olanaksızdır. Çevresine kendini, sessiz, sakin, kendi halinde, halim salim, alıngan, kırılgan sanki sevgi çocuğuymuş gibi gösterir. Arkadaşlarınız, aileniz, çevreniz der ki, Onunla nasıl geçinemezsin, çok sessiz, ağzını açmaz, kendi halinde, kavga etmez, sesini bile yükseltmez, ama o sizin sesinizi yükseltir. Sizin sesiniz yükselince anlaşamaz, geçinemezsiniz küsmesin, kırılmasın, sizi terk etmesin diye ona nasıl davranacağınızı bilemezsiniz. Sizde küsecek, gidecek, çocuklara bir şey yapacak, yalnız kalacaksınız, sizi sevmeyecek, korkusu oluşturur. Bu korku gizli narsistin en büyük silahı ve taktiğidir, sizi terk etme korkusu ile terbiye eder.

Gizli narsist ile aranızda en küçük, mini minnacık bir konu, dünyanın en büyük olayı olmuş gibi davranır. Sizi eleştirir, değersizleştirir, sizi kırar ve siz bunu söylediniz diye onu eleştirdiğinizi düşünür, kırılır, küser, gücenir, öz benliğine saldırı olarak algılar, hemen o ortamdan kaçarak sizi terk eder, gider ve gelmez, birkaç ay hiç ses çıkarmaz bir açıklama beklersiniz, sizi yokluğu ile sessizliği ile cezalandırdığını düşünür.

Gizli narsist sizi terk eder, anlayamazsınız bir açıklama da yok sesi de çıkmıyor beklersiniz, ben ne yaptım diye kendinizi sorgulamaya başlarsınız. Tartışmanın konusunun ne olduğunu bile unutursunuz sonra tekrar bir şekilde siz ararsınız ya da yazarsınız ortaya çıkar. Ortadaki konu ya da problem için çekip gitmesinin sebebi olarak da sizi suçlar. Siz yaşadığınız haksızlıkla kalırsınız ve bir daha o problemden söz etmeye korkarsınız, tamam ya ne derse desin ne yaparsa yapsın ben artık bir şey yapmayayım dersiniz bir daha ağzınızı açmazsınız.

Gizli narsist konusu toplum içinde henüz yerini almamış, bilgilendirilmemiş, açıklanmamış, gerçekten gizli bir konudur. Masum, mahcup tavır, konuşma ve davranışlarıyla o kadar çok iyi oynuyorlar ki psikologları, hakim, savcı ve avukatları bile kandırabiliyorlar.


 

Zeka ve Kişilik Testleri Uzmanı

Nebahat Cempel