Rusya'nın Vyborg şehrinden Almanya'yanın Greifswald şehrine uzanan Kuzey Akımı 2 doğal gaz boru hattı, hiç kullanılmadan patladı; oluşan sızıntı sivil gemiler için tehlike yarattı.

Danimarka açıklarında gerçekleşen gaz ve yağ sızıntısı, Danimarka’yı alarma geçirdi. Danimarka donanması, sivil gemilerin sızıntı alanına yanaşmaması için bölgeye intikal etti, geniş çaplı güvenlik önlemleri aldı.

File:US Navy 111003-N-FI736-006 The Royal Danish navy command and support  ship HDMS Esbern Snare (L17) is moored in the background as Fire Controlman  2n.jpg - Wikimedia Commons

Halihazırda hiç gaz sevkiyatı yapılmayan Kuzey Akımı 2’de doğalgaz bulunması ve basınç değişikliği yaşanması dikkat çekti. Danimarkalı ve Alman yetkililer, olaya ilişkin acil soruşturma başlattı.

Japonya'da nükleer tahliyede korkunç aksama! Japonya'da nükleer tahliyede korkunç aksama!

SAVAŞ YÜZÜNDEN HİÇ KULLANILAMADI

24 Şubat’ta başlayan Rusya – Ukrayna Savaşı’ndan sonra ABD, Rusya’ya bir dizi yaptırım ve ambargo uyguladı.

Avrupa Birliği devletleri, ilk etapta doğal gaz kriziyle boğuşmak istemediyse de, ABD Başkanı Joe Biden, Alman Şansölyesi Olaf Scholz ile bizzat görüştü. Görüşmenin ardından Avrupa Birliği devletleri, Kuzey Akımı 2’yi de yaptırım kapsamına aldı.

What if Russia turns off the gas? Europe assesses its options amid Ukraine  crisis

10 milyar Euro’luk boru hattı, bir kez bile kullanılamadı, Almanya tarafından açılmadı.

Rusya Federasyonu bunun üzerine yaptırımlara karşılık verdi, Kuzey Akımı 1’den gaz askıya aldı. Avrupa’da doğal gaz krizi başladı. Avrupa’nın ağır sanayisi “iflas bayrağı çekebiliriz” dedi, fabrikaları kapatma sinyalleri verdi.

Doğal gaz ve elektrik faturaları yüzde 500’den fazla zamlanan Avrupa Birliği devletleri, kış için tasarruf ve kemer sıkma politikaları uygulayacağını açıkladı.

YARISINI AB, YARISINI RUSYA KARŞILADI

10 milyar Euro’ya mal olan Kuzey Akımı 2 doğal gaz boru hattının yarısını Rus gaz devi Gazprom karşıladı.

Kuzey Akımı 2’nin kalan 5 milyarlık masrafı Alman Uniper, Hollandalı Shell, Fransız Engie, Avusturyalı OMV ve Alman Wintershell Dea tarafından karşılandı.

Germany nationalizes energy giant Uniper – POLITICO

Alman enerji şirketi Uniper, Kuzey Akımı 2 için aldığı borçları ödeyemedi, iflas bayrağı çekmeye hazırlandı.

Almanya hükümeti, önce Avrupa Birliği genelindeki vatandaşlardan milyarlarca Euro vergi toplanması ve Uniper’in kurtarılması için kolları sıvadı. Ancak bu işe yaramayınca, 21 Eylül’de Uniper’i kamulaştırdı.

Odatv.com

Editör: Haber Merkezi