Avrupa Birliği (AB), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türk Devletleri Teşkilatı'nda (TDT) gözlemci üye olarak kabul edilmiş olmasını, Kıbrıs Türk kesiminin uluslararası arenada tanınmasına yönelik bir adım olarak niteleyerek eleştirdi.

Macaristan'dan Dikkat Çeken Dünya Savaşı Açıklaması: "Brüksel'de Hazırlıklar Yoğunlaşıyor" Macaristan'dan Dikkat Çeken Dünya Savaşı Açıklaması: "Brüksel'de Hazırlıklar Yoğunlaşıyor"

Bu açıklamaya Ankara ve Lefkoşe'den tepkiler geldi.

Özbekistan'ın Semerkant şehrinde yapılan Türk Devletler Teşkilatı zirvesinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üye ülkelere Kuzey Kıbrıs'ı gözlemci ülke olarak kabul ettikleri için teşekkür etmişti. Fakat Özbekistan ve Kazakistan bunu resmi olarak reddetmemekle birlikte üyelik konusunda onaylayıcı açıklama da yapmadı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ofisinden yapılan yazılı açıklamada "Üye ülkelerin parlamentolarından geçmeyi bekleyen bu karar üzüntü verici ve organizasyonun bazı üyelerinin toprak bütünlüğü ilkesi ve Birleşmiş Milletler sözleşmesine olan bağlılıklarına verdikleri güçlü destekle çelişiyor," ifadeleri kullanıldı.

Kıbrıs Türk kesiminin uluslararası tanınırlığı konusunda atılan herhangi bir adımın BM gözetiminde yeniden başlatılmasına çalışılan müzakerelere zarar vereceğini vurgulayan Sözcü Peter Stanok, AB'nin BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak meşru yönetim olarak sadece Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıdığını söyledi.

Erdoğan: Avrupa Birliği ne demiş, bunların hiçbirisi ilgilendirmez

AB'nin açıklaması sonrası ise Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) özellikle Türk Devletleri Teşkilatı'nda gözlemci üye olarak kabul edilmiş olmasının önemli bir adım olduğunu söyledi.

KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'nda gözlemci üye olmasının altını güçlendireceklerini, bu şekilde adımlar atarak devam edeceklerini aktaran Erdoğan, "Avrupa Birliği ne demiş, Avrupa Birliği nasıl bakıyor, bizi bunların hiçbirisi ilgilendirmez. Biz nasıl bakıyoruz? Bu önemlidir. Bizim bakış açımız belli. İşte bunu ne yaptık, orada ifade ettik, orada Türk Devletleri Teşkilatı'nın liderleriyle mutabık kaldık. Ama ondan önce de ne yaptık? Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda açıklamamızı yaptık. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığımız açıklama geleceğe bir ufuktur. Süreç devam ediyor. Temennim odur ki Kuzey Kıbrıslı kendine sahip çıksın." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kendi temel ilkelerinden uzaklaşan AB’nin Kıbrıs konusundaki yanlı tutumu bir kere daha gözler önüne serilmiştir"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkesinin Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) gözlemci üye olmasına ilişkin Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi tarafından yapılan açıklamaya tepki gösterdi.

Açıklamada, "Avrupa Birliği’nin kendi temel ilkelerinden uzaklaştığı, bunlara aykırı hareket etmeye devam ettiği ve Kıbrıs konusunda yanlı tutumunu ısrarla sürdürdüğü anlayışının bir kere daha gözler önüne serildiği bahse konu talihsiz açıklama, haksız bir şekilde AB üyesi yapılan Güney Kıbrıs’ın bundan cesaret ve güç alarak bu üyeliği tehdit ve şantaj unsuru olarak kullanmasına ve uzlaşmaz tavrını sürdürmesine ne yazık ki hizmet etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

AB'den beklentinin Kıbrıs Türkü’nün egemenlik talebini dikkate alması ve buna uygun şekilde hareket etmesi olduğu vurgulanan açıklamada, Annan Planı çerçevesinde yapılan referanduma Türk tarafının çoğunlukla "Evet" dediği halde AB tarafından cezalandırıldığı kaydedildi.

Kaynak: tr.euronews.com

Editör: Haber Merkezi