Çin'in kendi sularına yakın bir bölgeden ABD'yi vurabilecek menzile sahip, denizaltından fırlatılan balistik füzeler (SLBM) ürettiği öne sürüldü.

ABD Pasifik Filosu'nun komutanı Sam Paparo, cuma günü yaptığı açıklamada füzeler için "ABD'yi tehdit etmek amacıyla üretildi" dedi.

Yaklaşık 12 bin kilometre menzile sahip olduğu düşünülen JL-3 adlı füzenin Çin ordusundaki 6 nükleer denizaltında kullanıma hazır hale getirildiği iddia edildi.

Bundan bir önceki model olan JL-2'nin menziliyse 7 bin 200 kilometreydi. Bu füzelerin ABD'ye tehdit oluşturabilmesi için denizaltıların Hawaii açıklarına kadar gelmesi gerekiyordu.

Ancak JL-3'lerle Çin'in kendi sahillerine çok daha yakın noktalardan ABD'yi vurabilecek bir kapasiteye eriştiği savunuldu.

Çin ordusuysa SLBM'lerin kullanıma hazır olduğuna dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) yayın organlarından Global Times'a konuşan askeri uzmanlar, ABD ordusunun Çin tehdidini "büyüterek" aslında kendi fonlamasını artırmayı amaçladığını savundu.

Askeri analist Wei Dongzu, ABD ordusunun Pasifik'teki denizaltısavar sistemlerinin sayısını artırmayı ve daha gelişmiş nükleer denizaltılar üretmeyi hedeflediğini söyledi. Bu nedenle de ordunun fonlamayı artırmak istediğini ileri sürdü.

Wei, Çin'in nükleer kapasitelerini yalnızca savunma amacıyla minimum kapasitede tuttuğunu ve nükleer denizaltılarını da sadece karşı saldırı için konuşlandırdığını savundu.

Almanya'da Vatandaşlık Şartları ve Yeni Düzenlemeler Almanya'da Vatandaşlık Şartları ve Yeni Düzenlemeler

JL-3'lere ait ilk testler 2019'da yapılmıştı. Çin Savunma Bakanlığı'nın o dönemki sözcüsü Ren Guoqiang, testlerin rutin olduğunu ve hiçbir ülkenin hedef alınmadığını iddia etmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrol Genel Müdürü Fu Cong da bu yıl ocakta yaptığı açıklamada, ülkenin nükleer kapasitesini ciddi ölçüde artırmayı hedeflemediğini öne sürmüştü.

BK'nin önde gelen gazetelerinden Telegraph'a konuşan, Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden  (RUSI) Justin Bronk ise Çin'in büyük bir balistik füze cephaneliğine sahip olduğunu belirterek, JL-2'den JL-3'e geçişin beklenen bir gelişme olduğunu söyledi.

Kaynak: www.indyturk.com

Editör: Haber Merkezi