ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı (CENTCOM) bugünün ilk saatlerinde açıklama yaparak IŞİD liderlerinden birinin Suriye'nin doğusunda düzenlenen baskınla yakalandığını duyurdu. 

Operasyonun, çatı yapısını Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'yle (SDG) birlikte yapıldığı bildirilen açıklama şöyle:

18 Şubat'ın ilk saatlerinde CENTCOM ve SDG, Suriye'nin doğusunda helikopterle baskın düzenledi ve IŞİD'in Suriye Bölge Sorumlusu Batar yakalandı. Batar, SDG'nin koruduğu hapishanelere yönelik saldırılar planlıyor ve el yapımı patlayıcılar üretiyordu.

Başarıya ulaşmasını sağlamak için detaylı bir plan hazırladık. Hiçbir sivil ya da ABD ve SDG gücü olayda ölmedi veya yaralanmadı.

On the morning of 18 Feb, US and SDF forces conducted a helicopter raid in eastern Syria, capturing an ISIS official. pic.twitter.com/OMprEZmdCX

— U.S. Central Command (@CENTCOM) February 18, 2023


Açıklamada, Batar adlı şahısla ilgili daha fazla bilgi verilmedi. 

DAHA FAZLA OKU

Cuma da benzer bir açıklama yayımlayan CENTCOM, önceki gece Suriye'de yine helikopterli bir baskın düzenlendiğini duyurmuştu. "Dün akşam ABD ve SDG ortaklığıyla Suriye'nin kuzeydoğusunda düzenlenen bir helikopter saldırısında hedefteki alanda meydana gelen bir patlamada 4 ABD askeri ve bir köpek yaralandı. Hedef alınan IŞİD elebaşı Hamza el-Humsi öldürüldü" ifadeleri kullanılmıştı.

CNN'e konuşan yetkililer, patlamanın intihar yeleğinden, bubi tuzağından ya da bambaşka bir sebepten kaynaklanmış olabileceğini söylemişti. 

CENTCOM bugün ayrı bir açıklama yaparak Suriye'nin kuzeydoğusunda kullandıkları Yeşil Köy Üssü yakınlarına iki füze fırlatıldığını da duyurdu. Olayda herhangi bir zararın meydana gelmediği ve soruşturmanın sürdüğü bildirildi. 

Suriye'de SDG ile birlikte çalışan ABD, önceden IŞİD'in kontrol ettiği bölgelerde bu örgüte karşı mücadele etmeyi sürdürüyor. 2019'da kontrolündeki son toprağı da bu koalisyona yitiren IŞİD üyelerinin, ülkenin doğusundaki çöllük bölgelerde saklandığı tahmin ediliyor.  

İran: "İsrail, tehditlerine devam ederse nükleer programda değişikliğe gidebiliriz" İran: "İsrail, tehditlerine devam ederse nükleer programda değişikliğe gidebiliriz"

Independent Türkçe, CNN International, AFP

Editör: Haber Merkezi