NATO'ya katılmak için Türkiye'nin resmi onayını bekleyen İsveç ve Finlandiya, "Ankara'nın isteklerini yerine getirdiklerini" açıkladı. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İsveç ve Finlandiyalı mevkidaşları Washington'da ortak basın toplantısı düzenledi. 

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, bu yılın başlarında her iki ülke tarafından Türkiye'ye verilen taahhütlerin "büyük ölçüde yerine getirildiğini" söyledi.

Haavisto, İsveç ve Finlandiya'nın şubat ayına kadar NATO'ya katılacağını umduğunu kaydetti. 

Blinken da "NATO'nun Finlandiya ve İsveç'i yakında resmen üye olarak kabul edeceğinden eminim" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, "Her iki ülke de, müttefikimiz Türkiye'nin güvenlik kaygılarıyla ilgili olanlar da dahil olmak üzere, taahhütlerini yerine getirmek için önemli somut adımlar attı" şeklinde konuştu. 

Türkiye'de seçimlerin olacağını hatırlatan Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, "Tabii ki umudumuz bu kararın Türkiye'den bir an önce gelmesi. Hala eksik olan şey net bir tarih ve Türk parlamentosunun bu konuyu ele almak için net bir planı" diye konuştu. 

"Endişeleri anlıyoruz"

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede üçlü muhtıra kapsamında Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri ele aldıklarını belirtti.

Billström, “Ama şu da anlaşılmalıdır, bu muhtıranın şartlarının yerine getirilmesi İsveç'te anayasa, mevzuat ve hukuk kurallarının temel ilkeleri çerçevesinde gerçekleşmelidir. Bu da Türk hükümetinin çok iyi bildiği bir şeydir. Bu sınırlar içinde her şey yerine getirilecektir" değerlendirmesinde bulundu.

İsveçli Bakan, yakında Ankara’yı ziyaret edeceğini ve Türkiye’nin PKK’nın bu ülkedeki varlığına ilişkin kaygılarını ve muhtıranın gereklerinin yerine getirilmesini görüşeceklerini söyledi.

İsveç geçtiğimiz hafta Ankara tarafından PKK üyeliğinden aranan Mahmut Tat'ı iade etmişti.

"Çok yakında üye olacaklar"

Finlandiya ve İsveç'in NATO müttefikleri olmaya hazır olduğunu belirten Blinken, iki ülkenin birliklerinin, Kosova, Afganistan, Irak ve Libya’da ABD ve NATO kuvvetleriyle görev yaptığını hatırlattı.

Blinken, "Her ikisi de NATO'nun 'barış için ortaklık' ve NATO'nun 'güçlendirilmiş fırsat ortaklığının' üyesidir. Bu, açık bir dille ifade etmek gerekirse, ordularının İttifak kuvvetleriyle neredeyse sorunsuz bir şekilde çalıştığı demektir." dedi.

Blinken, "Türkiye bu süreçte önemli güvenlik kaygılarını dile getirdi. Her iki ülke de bu endişeleri somut adımlarla gidermek üzere Türkiye ve NATO’yla angajman kurmayı başardı. Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri gidermek için iki ülkenin somut adımlar attığını gördük. Bu yüzden bunun ilerleyeceğinden eminim. Uygun bir süreçte ilerliyor ve çok yakında onları üye olarak göreceğiz." diye konuştu. 

Batılı ordularla yakın bağları olan İsveç ve Finlandiya, tarihsel olarak yakınlarındaki "Rusya'yı kızdırmaktan korktukları için" açık ittifaklar kurmaktan kaçındı. Ancak ülkelerin bu tutumları Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından değişti.

İtalyan Modacı Roberto Cavalli Hayatını Kaybetti İtalyan Modacı Roberto Cavalli Hayatını Kaybetti

Ek kaynaklar • AFP

Kaynak: tr.euronews.com
Editör: Haber Merkezi