Bir süredir gündemde olan Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı”nın kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu gelişmeyle ilgili olarak ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg bir analiz yazısı yayınladı.

“Seçimde destek arayan Erdoğan azınlıklara ulaşıyor” başlığıyla paylaşılan haberde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023’ün ortalarında yapılması beklenen seçimler öncesinde siyasi desteğini artırmak için dini azınlıklara erişiyor” denildi. Alevilerin Türkiye nüfusunun beşte birini oluşturduğuna dikkat çekildi.

Almanya'da terör provokasyonuna Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi Almanya'da terör provokasyonuna Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi

Haberde Alevilerin, muhalefete oy verme eğiliminde olduğu belirtilirken, “Anketlerde kurduğu ittifak muhalefetin gerisinde kalan Erdoğan, birkaç ay sonra yapılacak seçimler öncesinde elde edebildiği her oy için harekete geçti. AKP hükümetlerinin ilk yıllarında oy tabanı daha genişti, Alevi liderler, Kürt milliyetçiler ve siyasi liberaller vardı. Fakat Erdoğan’ın MHP ile ittifaı manevra alanını kısıtladı ve Cumhurbaşkanı’nın diğer grupları göz ardı ederek İslamcıları ve aşırı milliyetçileri memnun etmeye zorladı” denildi. Bloomberg’de yer alan makalede, bazı Alevilerin bu hamleye tepki gösterdiği de belirtildi.

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Editör: Haber Merkezi