Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “tekrar ekonominin başına geç” teklifinin eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından reddedilmesi, uluslararası basında da yankılanmaya devam ediyor.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ta dün “Erdoğan seçimler öncesinde ekonomik güvenilirliğini kurtarmaya çalışıyor” başlığıyla yayımlanan haberde, Şimşek’in dönüş teklifini reddetmesine, AKP’nin ekonomi politikaları nedeniyle yaşadığı sorunlara ve muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun anketlerde önde olmasına değinildi.

Uluslararası Adalet Divanı'ndan Gazze İçin Flaş Karar Uluslararası Adalet Divanı'ndan Gazze İçin Flaş Karar

‘İMAJ YENİLEME ARTIK ZOR’

İsmi açıklanmayan AKP’li yetkililere ve analistlere dayandırılan haberde, uluslararası yatırımcıların saygı duyduğu Şimşek’in siyasete geri dönüşü kabul etmemesinin, tarihi seçimlere iki aydan kısa bir süre kalan Erdoğan’ın ekonomik güvenilirliğini yeniden inşa etme çabalarını zorlaştırdığına işaret edildi.

Haberde “Analistler ve yatırımcılar, Şimşek olayının, politikaları yaşam maliyeti krizi yaratan, ekonomi ve finansal piyasaları büyük ölçüde devlet kontrolü altına alan bir hükümetin imajını yenilemenin zorluğunu gösteriyor” denildi.

Aksoy Araştırma’dan Ertan Aksoy, “Şimşek’in saflara katılmayı reddetmesi, hükümete desteğin azaldığının ne ilk ne de son göstergesidir” dedi.

‘EKONOMİK TABLOYLA İLGİLİ SORUN YAŞIYORUZ’

Ajansa konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi, AKP içinde Şimşek’in dönüşüne karşı çıkanların da bulunduğunu ve partide bu konuda bir bölünme olduğunu ancak Erdoğan-Şimşek görüşmesinden “istenmeyen” bir sonuç çıktığını söyledi. Söz konusu yetkili, seçim kampanyası öncesinde partinin ekonomi platformunu gözden geçirmesi gerekebileceğini söyledi.

Yine ajansa konuşan bir AKP yetkilisi de “Şimşek dönseydi oyumuzu yükseltirdi” dedi. “Şu anda ekonomik tabloyla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Bunun tartışılacak bir tarafı yok” diyen söz konusu yetkili, yeni adımlar atılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Başka bir parti yetkilisi, gözden geçirilmiş seçim beyannamesinin, bazılarının aradığı ortodoks serbest piyasa yaklaşımı yerine daha “dengeli” veya “karma” politikalar içerebileceğini söyledi.

Haberde ayrıca, 6 Şubat’ta meydana gelen yıkıcı depremlerin ekonomik maliyetinin yaklaşık 104 milyar dolar olduğunun tahmin edildiği ve bunun da ekonomi üzerindeki baskıyı artırdığı belirtildi.

‘KILIÇDAROĞLU ÖNDE’

Haberde, MAK ve Türkiye Raporu tarafından yapılan son anketlere göre Kemal Kılıçdaroğlu’nun 4 ile 9 puan farkla Erdoğan’ın önünde olduğu aktarıldı.

Londra merkezli yatırım şirketi BlueBay Asset Management’ın kıdemli portföy yöneticisi ve gelişen piyasalar şefi Polina Kurdyavko, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik zorlukların, iktidara kim gelirse gelsin ve hangi politikalar uygulanırsa uygulansın kolayca çözülemeyeceğini dile getirdi.

ABD merkezli varlık yönetim şirketi TCW’de gelişen piyasalar şefi Blaise Antin de, geçmişteki aldatıcı adımlarından dolayı yatırımcıların Erdoğan hükümetinin politika değişiklikleri konusunda yatırımcıların son derece temkinli olduğunu dile getirdi.

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Editör: Haber Merkezi