Avrupa Birliği ülkelerinin mülteci ve göçmenleri ağırlama sorumluluğunu nasıl paylaşacakları konusunda bu hafta içinde anlaşmaya varmaları bekleniyor.

Ülkeler, defalarca girişimde bulunulmasına rağmen yıllardır ortak bir çözüm bulunamayan göç politikasında uzun zamandır beklenen bir atılımın eşiğinde olabilir.

İsrail Suriye'ye savaş uçaklarıyla saldırdı! En az 36 asker can verdi! İsrail Suriye'ye savaş uçaklarıyla saldırdı! En az 36 asker can verdi!

27 üye ülkenin içişleri bakanları perşembe günü, sığınmacıların yeniden yerleştirilmesine ilişkin yeni kurallar belirleyen bir mevzuatı oylamak için bir araya gelecek. 

İçişlerinden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Ylva Johansson söz konusu toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, "Perşembe günü önemli bir atılım gerçekleştirme şansımız çok büyük." şeklinde konuştu. 

"Bu meselede kazananlar ve kaybedenler olmadığını" belirten Johansson "Göçü insancıl ama kısıtlayıcı bir şekilde yönetmek için ortak bir yaklaşım üzerinde anlaşırsak hepimiz kazanacağız çünkü göçü hep birlikte düzenli bir şekilde yönetebileceğiz." ifadelerini kullandı. 

Perşembe günü masada, 2020 yılı eylül ayında Avrupa Komisyonu tarafından sunulan "Yeni Göç ve İltica Paktı" olacak.

Göç politikasının çeşitli yönlerini bir araya getiren bu pakt, mevcut geçici kriz yönetimi politikasını kalıcı ve öngörülebilir bir kurallar kitabıyla ikame etmeyi amaçlıyor. 

Yeni Göç ve İltica Paktı, üye devletlere göçün nasıl yönetileceğine dair üç seçeneğin sunulacağı bir "zorunlu dayanışma" sistemi öngörüyor. 

Sunulan seçeneklerse şunları içeriyor:

  • Belli sayıda sığınmacıyı kabul etmek.
  • Reddedilen başvuru sahiplerinin menşe ülkelerine geri gönderilmesi için ödeme yapmak.
  • Altyapı ve ulaşım gibi "operasyonel tedbirlerin" finanse edilmesi.

Bu dayanışma mekanizması, iltica prosedürlerine ilişkin yeni kurallarla birlikte oylamaya sunulacak.

Kaynak: tr.euronews.com

Editör: Haber Merkezi