Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) 2022'de faaliyet gösterdiği tüm ekonomiler arasında 1,63 milyar euro ile en fazla Türkiye'deki projelere destek verdi.

Bankanın şu ana kadar Türkiye'ye verdiği destek 17 milyar euro'yu buldu.

EBRD Türkiye Genel Müdürü Arvid Tuerkner "Küresel piyasalarda dalgalanmalar devam ederken, EBRD'nin finansmanı Türkiye'nin özel sektörü için önemli bir destek kaynağı olmaya devam ediyor" açıklamasında bulundu.

EBRD'nin yatırımın yarısından fazlası, istihdam ve yeşil ekonomiye geçişi hızlandıran projelere yöneldi.

Elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji

Elektrikli ticari araçların gelişimi için Ford Otosan'a kredi sağlayan banka, ayrıca Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası, QNB Finansleasing ve Yapı Kredi Leasing gibi bankalara enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynakları ve iklim esnekliği önlemlerine odaklanan projeler için destek verdi. 

ABD'nin Gazze'de kuracağı geçici liman güvenliğini İsrail sağlayacak! ABD'nin Gazze'de kuracağı geçici liman güvenliğini İsrail sağlayacak!

EBRD ayrıca, yenilenebilir enerji projeleri Galata Wind Enerji ve Adnan Polat Enerji'ye de kredi sağladı.

Kamu bölümünde İstanbul ve İzmir'in Yeşil Şehir Eylem Planın'a destek veren banka, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne Göztepe-Ataşehir-Ümraniye metro hattının inşası için ayrıca 75 milyon euro'luk finansman ayrıdı. 

Kadın girişimcilere 10 yıllık destek

Banka son on yılda Türkiye'de kadın girişimcileri teşvik eden projeylere 900 milyon euro'luk destek harcadı. Böylece, bankanın verilerine göre Türkiye kadın girişimcileri teşvik eden projeylere en fazla sayıda sahip olan ülke oldu.

Kadın liderliğindeki işletmelere kredi verilmesi için EBRD İş Bankası'na 127 milyon dolar finansman ve Akbank'a 50 milyon dolar sendikasyon kredisi sağladı.

EBRD'nin Türkiye stratejisi 2019'de onaylanıp 2024 yılına kadar uygulanacak. Banka, finansal dayanıklılığın güçlendirilmesi, bilgi ekonomisinin desteklenmesi, kapsayıcılığın teşvik edilmesi ve yeşil ekonomiye geçişin hızlandırılması gibi konuları destekliyor.

Kaynak: tr.euronews.com
Editör: Haber Merkezi