Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yazdığı kitabında Türkiye'ye ilişkin ortaya attığı iddialara cevap verdi. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'yle ilgili kısımlarda "Gerçek dışı bilgiler ve abartı" olduğunu öne sürdü. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Tayland Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai ile basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.  Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yazdığı kitapta ortaya atılan iddiaları değerlendiren Çavuşoğlu, "Pompeo, bu kitabı sanırım başkanlık adaylığında ya da adaylığının kampanyasını başlatmak için yazmış. Öyle düşünüyorum. Bu iddialarla ilgili bir kere gerçek dışı bilgiler var. Diplomatik bir dille söylüyorum. Siz buna yalan da diyebilirsiniz. Abartı var ve çifte standart var." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ağrı şekilde eleştirildiği kitapta, Suriye'de mücadele için Türk tarafının gücünü yetersiz gördükleri için Kürtleri tercih ettiklerini yazan Pompeo'ya Çavuşoğlu'nun yanıtı sert oldu: 

"Türk ordusunun DEAŞ'ı yenme kapasitesi olmadığını gördük demesi ibretlik. DEAŞ'a karşı göğüs göğüse mücadele eden tek NATO ordusu, Türk ordusu. Biz Suriye'de DEAŞ'lı teröristleri elemine ederken, Suriye'nin kuzeyini temizlerken, ABD, Pompeo döneminde YPG/PKK ile birlikte DEAŞ'lıları otobüs ve uçaklara bindirerek Afganistan'a gönderdiler. Bugün Afganistan'daki terör saldırılarının müsebbibi de bunlar. Türk ordusunun kapasitesini herkes gördü. NATO'da en büyük ikinci güç olan Türk ordusunun gücünü herkes gördü."

Pompeo'nun kapı kırma iddiası

Bakan Çavuşoğlu, dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beştepe'de baş başa yaptığı toplantının çok uzaması nedeniyle kapıyı kırmaya çalıştığı iddiası hakkında da konuştu:  

"2019'da İstanbul'daki görüşmede Pompeo'nun yanındaydım. Biz onların belgesinin müzakere edilemez bulduk, daha sonra yeni belgeyle müzakere ettik. Bu ortak açıklamanın yükümlülüklerini yerine getirmediler, dürüst olmadıklarını gösterdiler. Cumhurbaşkanımız ile Pence arasında baş başa bir görüşme gerçekleştirildi. Pompeo'nun bu sürede canının sıkıldığını gördük. Protokol gereği liderler içeri gitmenin doğru olmayacağını söyledim."

ABD'de Donald Trump döneminde Dışişleri Bakanlığı yapan Mike Pompeo, "Never Give an Inch: Fighting for the America I Love" isimli yeni yayımlanan hatıratında dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, Ankara Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda katıldığı bir toplantının, "çok uzun" sürmesi sonucunda kilitli bir kapıyı kırmaya çalıştığını belirtmişti.

Ürdün 3 Ülkenin Katılımıyla Gazze'nin Kuzeyine Havadan Yardım İndirdi Ürdün 3 Ülkenin Katılımıyla Gazze'nin Kuzeyine Havadan Yardım İndirdi

Ek kaynaklar • AA

Kaynak: tr.euronews.com

Editör: Haber Merkezi