Finlandiya'da Ulusal Polis Kurulu, haftasonu yapılan bir gösteride Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kuklasına polis tarafından el konulması hakkında soruşturma açtığını duyurdu.

Türkiye'nin Helsinki Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriye müdahale eden polis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kuklasını kaldırmıştı.

Helsinki Emniyet Müdürlüğü'nden bir yetkili, polisin, kuklayı "görevdeki Türk cumhurbaşkanını itibarsızlaştırmak" olarak değerlendirdiğini ve bunu engellemek için müdahale ettiğini aktardı. 

De Croo: Terörist olarak Sınıflandırılan Örgütlere Destek Gösterileri Kabul Edilemez De Croo: Terörist olarak Sınıflandırılan Örgütlere Destek Gösterileri Kabul Edilemez

Yetkiliye göre, hakaret gerekçesiyle suç duyurusunda da bulunuldu.

Finlandiya'da gösteri hakkı anayasal koruma altında olsa da kanunlar hakarete izin vermiyor.

Baş Müşfettiş Henry Lehti, Finlandiya basınına yaptığı açıklamada "Soruşturma mekanizması polisin yoruma açık durumlardaki müdahalesi ile ilgili bir çerçeve oluşturuyor" ifadelerini kullandı. 

'Rise Up 4 Rojava Finland' adlı bir grup tarafından organize edilen izinli gösteri, Helsinki'nin merkezindeki Senato Meydanı'nda başlayıp Türk Büyükelçiliği'ne kadar devam etti. 

100'den az kişinin katıldığı eylemde polisin kuklayı kaldırma girişimi grup tarafından filme alındı ve sosyal medyada paylaşıldı.

Editör: Haber Merkezi