Güney Kore savunma stratejisini güncellediği “beyaz belgede”, Kuzey Kore’yi yeniden “düşman” ilan ederken, Pyongyang’ın plütonyum stokunun 70 kiloya çıktığını suçlamasında bulundu.

Beyaz belgede, Kuzey Kore’nin artan nükleer silah ve füze cephaneliğinin yanı sıra konvansiyonel askeri potansiyeline de geniş yer verildi.

Ünlü aktör Chris Pratt film setinde kaza yaşadı! Ünlü aktör Chris Pratt film setinde kaza yaşadı!

Bu belgede 2016 yılında Kuzey Kore için terk edilen “düşman” ifadesi yeniden yer aldı. Belgede Pyongyang'ın giderek artan silahlanmasıyla birlikte Güney Kore’ye yönelik askeri ve siber tahrikleriyle ilgili örnekler verildi.

Belgede, “Kuzey Kore nükleer silahlardan vazgeçmeden askeri tehditler oluşturmaya devam ederken, bu rejim ve ordusu bizim düşmanımızdır.” denildi.

Kuzey Kore ordusundaki nükleer silahlanmaya dikkat çekilen raporda, bu ülkenin sahip olduğu plütonyum miktarını 50 kilodan 70 kiloya çıkarttığı bildirildi.

Kuzey Kore’nin "önemli" miktarlarda yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyuma ulaştığı kaydedilen belgede, Pyongyang'ın son gerçekleştirdiği 6 denemeyle birlikte atom bombalarını minyatürleştirmek için "önemli düzeyde yetenek" geliştirdiği bildirildi.

Belgede Güney Kore ordusunun, Kuzey Kore’nin nükleer test olasılığı arttıkça bu ülkeye yönelik gözetimini güçlendirdiği bildirildi.

Belgede Kuzey Kore’nin 2018 yılında iki ülke arasındaki düşmanlıkların önlenmesi konusunda yapılan anlaşmayı bu yıl boyunca 15 kez ihlal ettiği kaydedilirken, son olarak Kuzey Kore dronlarının Güney Kore hava sahasını uzun bir müddet ihlal etmesi de buna örnek olarak gösterildi.

Belgede, Pyongyang'ın 2022 yılında kıtalararası balistik füzeler fırlattığı hatırlatıldı.

Kaynak: tr.euronews.com
Editör: Haber Merkezi