İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, yeni hükümet bütçesini açıkladığı konuşmasında, ülke ekonomisine dair karamsar görünüme rağmen kamu maliyesini desteklemek için vergilerin artırılacağını ve harcamalarda kesintiye gidileceğini açıkladı. Hunt ayrıca önümüzdeki yıl ekonomide daralma beklendiğini söyledi.

Açıklamanın ardından sterlin sert geriledi. Açıklamadan önce 1,19 olan sterlin/dolar kuru açıklamanın ardından 1,17’ye geriledi. İngiliz para birimindeki günlük kayıp yüzde 1’i buldu.

Hunt ayrıca en yüksek gelir vergisi oranı olan yüzde 45 oranı için yıllık gelir eşiğinin 150 bin sterlinden 125 bin sterline düşürüleceğini belirtti. Hunt elektrikli araçların artık ÖTV’den muaf olmayacağını da sözlerine ekledi.

Bakan ayrıca elektrik üreticilerine uygulanan geçici bir vergiyi hayata geçireceklerini açıkladı. Buna göre gaz ve petrol şirketlerinden alınan verginin yüzde 25’ten yüzde 35’e çıkartılacağı elektrik şirketlerine ise yüzde 45 oranında yeni bir vergi getirileceği belirtildi.

Hunt gelir vergisi ve harcama kısıntılarından 55 milyar sterlin, elektrik üreticilerine uygulanacak vergiden ise ek 14 milyar sterlin gelir elde edeceklerini söyledi. 14 milyarlık gelirin 700 bin işletmeye destek olmak amacıyla harcanması düşünülüyor.

2023’TE EKONOMİ DARALACAK

İngiltere’nin bağımsız kamu maliyesi inceleme kurumu (OBR), İngiltere’nin 2023 gaysrisafi yurtiçi hasılası için Mart ayında açıkladığı yüzde 1,8 büyüme tahminini, yüzde 1,4 daralma olarak aşağı yönlü revize ederken Hunt, OBR’nin beklentilerinin ‘küresel zorlukların İngiltere ekonomisi üzerindeki etkilerini keskin biçimde’ ortaya koyduğunu söyledi.

Mart ayından beri yüzde 11’in üzerine çıkan enflasyon, küresel ekonomideki yavaşlama ve Liz Truss’ın kısa başbakanlık döneminde yaşanan siyasi ve finansal çalkantılar İngiltere ekonomisi üzerinde baskı oluşturdu.

İranlı Rap Şarkıcısı Tumac Salihi'ye Yeniden İdam Cezası Verildi İranlı Rap Şarkıcısı Tumac Salihi'ye Yeniden İdam Cezası Verildi

2024 BÜYÜME BEKLENTİSİNDE AŞAĞI YÖNLÜ REVİZYON

Hunt OBR’nin 2024 GSYİH beklentisini yüzde 2,1 büyümeden yüzde 1,3 büyümeye indirdiğini, 2025 tahmininiyse yüzde 1,8’den yüzde 2,6’ya çıkardığını belirtti.

Hunt’a göre OBR, enflasyonun tırmanmasıyla yaşam masraflarına dair kriz yaşanan ülkenin halihazırda resesyonda olduğunu değerlendirdi. Ekonomide büyüme görmediği neredeyse 10 yılın ardından İngiltere, koronavirüs salgını öncesi boyutuna ulaşamayan tek G7 ekonomisi oldu.

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Editör: Haber Merkezi