İran'da binler, şüpheli bir şekilde can veren genç Mahsa için isyanda.

Yarı resmi İran Öğrenci Haber Ajansı'na (ISNA) göre, başkent Tahran'daki Hicab Caddesi'nde toplanan bir grup, Emini'nin ölümünü ve "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyelerini protesto etti.

Haberde, göstericilerin yetkililer aleyhinde sloganlar atması üzerine güvenlik güçlerinin göstericilere müdahale ettiği belirtildi.

İran, başörtüsü kurallarına uymadığı için gözaltına alınan ve polis nezaretinde can veren Mahsa için ayakta - Resim : 1

Öte yandan Fars Haber Ajansı da bazı kadın göstericilerin başörtülerini çıkararak, ülke yönetimi aleyhinde sloganlar attığını yazdı.

Haberde, motosikletli devriyelerle olay yerine gelen güvenlik güçlerinin cop ve biber gazı kullanarak protestocuları dağıttığı kaydedildi.

Sosyal medyada yer alan görüntülerde ise güvenlik güçlerinin göstericilere sert şekilde müdahale ettiği ve bazılarını gözaltına alındığı görüldü.

İsrail Suriye'ye savaş uçaklarıyla saldırdı! En az 36 asker can verdi! İsrail Suriye'ye savaş uçaklarıyla saldırdı! En az 36 asker can verdi!

PROTESTOLARDA 3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, Kürdistan Eyaleti Valisi İsmail Zareikuşa, eyaletin şehirlerinde düzenlenen gösterilerde 3 kişinin şüpheli şekilde öldüğünü açıkladı.

Zareikuşa, 2 kişinin silahla öldürüldüğünü, bir kişinin ise ölüm nedeninin araştırıldığını belirtti.

Vali Zareikuşa, silahlı kuvvetlerin, söz konusu 2 kişinin ölümüne neden olan türde bir silah kullanmadığını söyledi.

Öte yandan muhalif medyaya yansıyan haberlerde ise gösterilerde 5 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı ileri sürüldü.

İran, başörtüsü kurallarına uymadığı için gözaltına alınan ve polis nezaretinde can veren Mahsa için ayakta - Resim : 2

GENÇ KADININ DARP EDİLDİĞİ İDDİASI

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Tepkiler üzerine Tahran polisinden yapılan açıklamada, İrşad devriyesinin Emini'yi bir saatlik "brifing" için karakola götürdüğü, genç kadının burada aniden bilincini kaybetmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine hastaneye sevk edildiği belirtilmişti.

İran, başörtüsü kurallarına uymadığı için gözaltına alınan ve polis nezaretinde can veren Mahsa için ayakta - Resim : 3

İran devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde de Emini'nin polis merkezine getirildikten ve bir görevliyle konuştuktan sonra aniden fenalaşarak yere düştüğü görülüyor.

Sosyal medyadaki aktivistler ise polisin, genç kadının "aniden" bilincini kaybettiği yönündeki açıklamasını reddederek, Emini'nin polis merkezine getirilmeden önce darp edildiğini iddia ediyor.

İran, başörtüsü kurallarına uymadığı için gözaltına alınan ve polis nezaretinde can veren Mahsa için ayakta - Resim : 4

KADINLAR MAHSA İÇİN SAÇLARINI KESİYOR

İranlı kadınlar, Mahsa'nın ölümüne duydukları öfkeye karşı tepkilerini, saçlarını keserek ve başörtülerini çıkartarak göstermeye devam ediyor. Yedi yaşından büyük kadınların başörtüsü takmasının zorunlu kılınması gibi katı kurallara isyan eden kadınlar, ''Saç yoksa günah da yok'' diyerek saçlarını kazıtıyor.

İran, başörtüsü kurallarına uymadığı için gözaltına alınan ve polis nezaretinde can veren Mahsa için ayakta - Resim : 5

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ, OLAYIN SORUŞTURULMASI TALİMATIN VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, yaşananların ardından hadisenin tüm boyutlarıyla soruşturulması için İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi'ye talimat vermişti.

Konunun incelenmesi için Tahran Başsavcılığı ile İçişleri Bakanlığı bünyesinde özel bir araştırma ve inceleme komitesi oluşturulurken, Tahran Adli Tıp Müdürlüğü, genç kadının ölüm nedeninin 3 hafta içerisinde kamuoyuna açıklanacağını duyurmuştu.

Mahsa Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde protesto gösterileri başlamıştı.

Editör: Haber Merkezi