İran'da bir silah fabrikasına İsrail'in düzenlediği belirtilen İHA saldırısına Amerika Birleşik Devletleri'nin dahil olmadığı öne sürüldü.  Saldırıyı düzenlediği belirtilen İsrail'den ise konuya ilişkin herhangi bir yorum yapılmadı. 

İran'ın İsfahan şehrinde Uzay Araştırma Merkezi'ne ait bir tesisin yanındaki mühimmat fabrikasında meydana gelen patlamalarla ilgili gizem sürüyor. 

İran Savunma Bakanlığı saldırıyla ilgili açıklamasında, tesise yönelik saldırıda kullanılan üç İHA'dan birinin uçaksavarlar tarafından vurulduğu, ikisinin ise havada infilak ettikleri öne sürüldü. Saldırıda can kaybının meydana gelmediği belirtilen açıklamada olayın üretimde bir aksamaya da sebebiyet vermediği belirtildi. 

Batı medyası ise saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini öne süren haberler yayınladı. Tel Aviv yönetimi iddialar sonrası herhangi bir yorumda bulunmadı. 

İsrail medyasının ulaştığı ABD'li kaynaklar ise İran'a düzenlenen saldırıda Washington yönetiminin hiçbir ilgisinin olmadığını açıkladı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberinde ismi belirtilmeyen bir Amerikalı yetkilinin açıklamasına yer verildi.

ABD'li yetkilinin "İsfahan saldırısında Washington'un parmağı yok." şeklinde konuştuğu kaydedildi.

İsrail makamlarından konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı. Ancak uzmanlar, Mossad'ın uzak mesafe nokta operasyonlar yapma kapasitesine dikkat çekti. 

Mossad'ın temmuz 2020 Natanz nükleer tesislerine, nisan 2021'de de aynı kurumun başka bir tesisine ve haziran 2021'de de Karaj'da bir nükleer tesise saldırı düzenlediği öne sürülmüştü. 

Tel Aviv yönetimi daha önce de İran içinde benzer operasyonlar yürütmekle suçlanmıştı.

Ne olmuştu?

İran devlet televizyonu dün gece saatlerinde, İran'ın İsfahan kentinde Savunma Bakanlığına ait mühimmat üretim tesisinde büyük bir patlama meydana geldiğini açıklamıştı.

İsfahan Valiliği patlamayı doğrularken, can kaybının olmadığını açıklamıştı.

İran Meclisi İsfahan Milletvekili Hüseyin Mirzai, İsfahan kenti semalarında görülen İHA'ların İsrail'e ait olduğunu öne sürmüştü.

The Wall Street Journal gazetesi ise dün, İran'a ait savunma tesisine İHA'larla düzenlenen saldırıyı İsrail'in gerçekleştirdiğini yazmıştı.

Yediot Ahronot gazetesi de isimlerini vermediği ABD'li yetkililerin "saldırıyı İsrail'in gerçekleştirdiğini" söylediğini aktarmıştı.

Trump'ın Duruşmasının Yapıldığı Mahkeme Önünde Bir Kişi Kendini Ateşe Verdi Trump'ın Duruşmasının Yapıldığı Mahkeme Önünde Bir Kişi Kendini Ateşe Verdi
Kaynak: tr.euronews.com
Editör: Haber Merkezi