Uluslararası Adalet Divanı'ndan Gazze İçin Flaş Karar Uluslararası Adalet Divanı'ndan Gazze İçin Flaş Karar

İsrail’in Filistin'e ait Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürüyor. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda aralarında 5 yaşında bir çocuk ve 23 yaşında bir kadının da bulunduğu 12 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 84 sivilin yaralandığı ifade edildi. Saldırıda İslami Cihat Hareketi komutanlarından Teysir el-Caberi’nin de olduğu belirtildi. Saldırıya tepki gösterildi. Filistinli örgütler saldırılara roketlerle karşılık verirken, zırhlı birliklerini Gazze'ye kaydıran İsrail ordusu 25 bin yedek askeri göreve çağırdı. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz'ın, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırılarının devam etmesi yönünde talimat verdiği belirtildi.İsrail'in çok sayıda sivilin ölümü ve yaralanmasına neden olan hava saldırıları Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Temsilcisi Tor Wennesland ile İran, Katar, Ürdün ve Türkiye tepki gösterdi.

NE OLMUŞTU?

Bölgedeki gerilim İsrail ordusunun 1 Ağustos'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği baskınla arttı. İsrail askerleri, bu baskında Cenin'deki İslami Cihad yöneticisi Bessam Saadi'yi yaralayarak gözaltına almış, çıkan çatışmada bir Filistinli hayatını kaybetmişti. İsrail ordusu, Saadi'nin gözaltına alınmasının ardından olası bir misilleme endişesiyle abluka altındaki Gazze çevresinde alarm seviyesini üst düzeye çıkarmıştı. Bu kapsamda ordu birlikleri, Gazze Şeridi çevresindeki Yahudi yerleşim bölgelerini birbirine bağlayan ana yolları kapatmış, Gazze semalarında onlarca insansız hava aracı uçurulmuştu. Son 4 gündür devam eden süreçte Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı ve Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı da kapalı tutuluyordu.

MISIR, ATEŞKES İÇİN DEVREDE İDDİASI

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Mısır'da yayın yapan hükümete yakın "Extra News" kanalının haberinde, Mısır makamlarının İsrail'in Gazze'ye saldırılarının ardından harekete geçtiği, bölgede gerginliğin sonlanması ve ateşkesin yeniden sağlanması için yoğun görüşmeler yürüttüğü belirtildi. İsrail'in Gazze'ye 10 Mayıs 2021'de saldırılar başlatmış, Filistinli örgütler de saldırılara yanıt vermişti. Mısır arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerde, 21 Mayıs 2021 itibariyle ateşkes sağlanmıştı. İsrail'in geçen yılki saldırılarında 65'i çocuk, 39'u kadın 232 Filistinli ölmüştü.

Editör: Haber Merkezi