İngiltere eski Başbakanı Liz Truss’un eylülde açıkladığı mini bütçenin yarattığı ekonomik çalkantıların ardından İngiltere’de konut talebi neredeyse yarı yarıya azaldı. Ev avcıları yüksek ipotek faizleri nedeniyle satın alma planlarını rafa kaldırıp kiralık alternatifine yöneldi.

Belçika Başbakanı: PKK için gösteri tolere edilemez Belçika Başbakanı: PKK için gösteri tolere edilemez

Financial Times’ın emlak portalı Zoopla’dan aktardığı bilgiye göre, mini bütçeden bu yana talep yüzde 44 düştü. Ülkedeki en keskin düşüşler İngiltere’nin güneydoğusunda ve Batı Midlands’de yaşandı. Zoopla yöneticisi Richard Donnell, “Konut piyasası neredeyse sekiz hafta önce Noel moduna geçmiş gibi” dedi.

PİYASADA KAOS YAŞANDI

Eski başbakan Truss ve eski Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng tarafından açıklanan vergi indirimi önerileri mortgage piyasasında kaosa neden olmuş, faizleri bir hafta içinde yüzde birden daha fazla artırmıştı.

Yaşanan gelişmelerin ardından emlak piyasası kilitlenirken düşen talep ayrıca gelecek yıl  fiyatların da düşeceğine dair beklentileri artırdı. İngiltere’de gelecek yıl konut fiyatlarında yüzde 9’luk bir düşüş öngörülüyor.

Zoopla, “Konut piyasası, pandemi sırasında sürdürülemez derecede güçlü bir piyasadan daha dengeli bir görünüme geçiyor. Buna rağmen ipotek finansmanına bağımlı müşteriler için zorluklar mevcut. 2023 için beklenen zayıf bir ekonomik görünüm de bu durumu destekliyor” değerlendirmesinde bulundu.

FAİZLER YÜKSELDİ

Borçlanma maliyetleri, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) yükselen enflasyonla mücadele amacıyla faiz oranlarını artırmasıyla yükselmişti. Ancak bu oran mini bütçe ile daha da arttı.

Hükümetin düşmesiyle birlikte Truss ve Kwarteng’in önerileri rafa kalkınca faizler kısmen düşse de hâlâ oldukça yüksek seviyede. Bir yıl önce, yüzde 2’nin altında olan faizler halihazırda yüzde 6’nın üstünde. Ayrıca öngörülebilir gelecekte eski seviyeye dönüş beklenmiyor.

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Editör: Haber Merkezi