Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana gelen 7.7 Mw büyüklüğündeki depremSuriye başta olmak üzere Mısır, Lübnan, KKTC, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Irak'ta da hissedildi.

Suriye Sağlık Bakanlığı'ndan üst düzey yetkili Ahmed Damiriyye, devlet televizyonu SANA'ya yaptığı açıklamada Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus bölgelerinde 639 kişinin yaralandığını, 237 kişinin de öldüğünü bildirdi. Sonrasında SANA ölü sayısını 430, yaralı sayısınıysa 1315 olarak güncelledi. 

Beyaz Baretliler'in son verilerine göre muhaliflerin kontrolündeki Suriye topraklarında en az 380 kişi öldü, 1000'i aşkın kişi de yaralandı.

Böylece Suriye'de deprem yüzünden ölenlerin sayısı 810'a çıktı, 2 bin 315'ten fazla kişi de yaralandı. 

Deprem

Muhaliflerin kontrol ettiği İdlib'deki Bab el Hava hastanesinde tedavi bekleyen yaralı bir çocuk (AFP)


Sahadaki Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerinin Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Sivil Savunma (Beyaz Baretliler), yerel sağlık kuruluşları ve yerel kaynaklardan derlediği bilgiye göre, Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde de onlarca bina yıkıldı veya hasar gördü. AA'nın sabah saatlerinde geçtiği haber, Suriye'deki toplam ölü sayısının en az 427 olduğunu ortaya koyuyordu. 

Independent Türkçe muhabirinin ulaştığı yerel kaynaklarsa ölü sayısının 450'ye ulaştığını belirtmişti. İdlib'e bağlı Harem'de yaşayan Mustafa al Hacce, sivil savunma ekiplerinin enkaz altından sürekli olarak cesetler çıkardığını söyledi.

The #earthquake in NW #Syriapic.twitter.com/vQhYZAiGRM

— The White Helmets (@SyriaCivilDef) February 6, 2023


Beyaz Miğferler olarak da bilinen Sivil Savunma, yüzlerce aile hâlâ enkaz altında olduğu için ölü sayısının artmasının beklendiğini Twitter hesabında duyurdu.

NW #Syria in a state of catastrophe after 7.8 magnitude #earthquake. Destruction, devastation, and collapse of buildings. Hundreds of injuries, dozens of deaths, many trapped under the rubble or stranded in the winter cold. We call on the international community to take action. pic.twitter.com/rtzqRJa8IP

— The White Helmets (@SyriaCivilDef) February 6, 2023


Suriye'nin kuzeybatısındaki muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde çalışan yardım kuruluşu Beyaz Baretliler, uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu.  

Arama kurtarma ekipleri enkaz altındaki ailelere ulaşmaya çalışıyor.

Suriye Ulusal Deprem Merkezi Başkanı Rayid Ahmed, "1995'te kurulan merkezin tarihinde kaydedilen en büyük deprem bu" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'deki askeri tesislerinde ciddi bir zarar görülmediğini açıkladı. İç savaş sırasında Beşar Esad yönetimine destek için ülkeye çok sayıda Rus askeri gönderilmişti. 

Deprem

Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde de onlarca bina yıkıldı veya hasar gördü (Reuters) 


Mısır, Lübnan, Irak ve Kıbrıs da sarsıldı

Mısır'ın başkenti Kahire ve çevresinde hissedilen deprem yaklaşık 30 saniye kadar sürerken, halk arasında büyük endişe yarattı.

DAHA FAZLA OKU

Lübnan'ın başkenti Beyrut başta olmak üzere, ülkenin tümünde hissedilen deprem nedeniyle evlerinden çıkan çok sayıda kişi geceyi arabalarında geçirdi.

Irak'ın başkenti Bağdat ve Diyala'da da hissedilen deprem sebebiyle insanlar can güvenliği endişesiyle evlerinden çıktı.

Deprem, KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden de hissedildi.

İsrail Suriye'ye savaş uçaklarıyla saldırdı! En az 36 asker can verdi! İsrail Suriye'ye savaş uçaklarıyla saldırdı! En az 36 asker can verdi!

Independent Türkçe, AFP, Reuters, AP, AA

Editör: Haber Merkezi