İngiltere merkezli emlakçı Hamptons International'a göre, geçen yılın son üç ayında Londra'daki evlerin neredeyse dörtte biri piyasa dışında satıldı. Bu rakam, masa altı satışların toplam pazar payının yüzde 11'ini oluşturduğu 2019'un aynı dönemine kıyasla iki kattan fazla. Bu aynı zamanda Hamptons'ın 2007'de veri kaydetmeye başlamasından bu yana en yüksek üç aylık rakam oldu. Bloomberg’in haberine göre bu anlaşmaların büyük bir kısmı da WhatsApp’tan gerçekleşti.

İngiltere çevreci ürünleri incelemeye alıyor

İngiltere çevreci ürünleri incelemeye alıyor

Bu eğilim özellikle daha değerli evlere sahip olan Londralılar'da belirgin. Hamptons'ta kıdemli analist olan David Fell, "Zorlu koşullar, emlakçı yüzü görmeyen, değeri1 milyon sterlin üzerindeki evlerin sayısını artırdı" dedi. Geçen yılın son üç ayında 1 milyon sterlin ve üzeri fiyatlara satılan evlerin neredeyse üçte biri piyasa dışında işlem görerek 2017'den beri en yüksek üç aylık paya ulaştı, ilginç bir rekora imza atmış oldu.

Rus istihbaratı uyardı: Telefonla yapılan eylem çağrılarına dikkat edin Rus istihbaratı uyardı: Telefonla yapılan eylem çağrılarına dikkat edin

Covid-19 bitti, evler pahalandı

Emlakçıları aradan çıkaran lüks satışlardaki artış, kısmen Londra emlak piyasasının zirvesindeki hareketlilikten kaynaklandı. Araştırmacı LonRes tarafından derlenen verilere göre, 2022'nin son çeyreğinde 5 milyon sterlin ve üzeri fiyatlı yeni ev satışları Covid-19 öncesi ortalamaya kıyasla yüzde 74 arttı. Doların sterlin karşısındaki güçlü konumu da daha fazla uluslararası alıcıyı Londra'nın lüks piyasasına çekti. Hamptons analisti Fell, piyasa dışı işlemlerin bir başka faydasına daha dikkat çekti: Satıcıların dijital bir ayak izi bırakmadan fiyatlandırma denemelerine olanak tanıyor. Yani ev sahipleri altı veya on iki ay sonra tekrar denemek amacıyla evlerini piyasadan çektiklerinde ev almak isteyenler yeni fiyatlarla eskileri karşılaştıramıyor. LonRes'in genel müdürü Anthony Payne de WhatsApp'ın ev sahiplerine sunduğu bu özgün avantaj hakkında "İstedikleri fiyatı karşılayamadıkları takdirde sessizce geri çekilebilirler" dedi.

WhatsApp hem hızlı hem güvenli

Londra'daki varlıklı müşterilerine gayrimenkul danışmanlığı yapan emlak komisyoncusu Charles McDowell, üst düzey alıcı ve satıcıların gizliliğe her şeyden çok önem verdiğini ve evlerini kamuya açık portallarda sergilememeyi tercih ettiklerini söyledi. Bu nedenle, çoğu pazarlık daha gizli alanlara, yani WhatsApp'a taşındı. McDowell’a göre WhatsApp hem hızlı hem de güvenli. Dünyada 2 milyardan fazla kullanıcısı olan WhatsApp, Londralılar için en yakın emlakçıdan bile daha yakın, üstelik komisyon almıyor.

Kaynak: gazeteoksijen.com

Editör: Haber Merkezi