Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat’tan beri devam eden savaşta can kayıpları devam ederken dün endişe yaratan bir gelişme yaşandı… G-20 Liderler Zirvesi kapsamında Endonezya’nın Bali adasında olan dünya liderleri Rusya karşıtı bir açıklama yapmaya hazırlanırken, dün gece Polonya-Ukrayna sınırındaki Przewodow köyüne Rus yapımı füzeler düştü.

Rus yapımı füzeler iki kişinin ölmesine sebep oldu.

Olay uluslararası kamuoyunda büyük endişe yaratırken arka arkaya açıklamalar geldi.

Bu sabah ABD merkezli haber ajansı Associated Press, ABD’li yetkililere dayandırdığı haberde dikkat çekici bir detaya dikkat çekti. Associated Press’in ABD’li yetkililere dayandırarak duyurduğu haberde, “ABD’li yetkililer ilk belirlemelere göre Polonya’ya isabet eden füzenin Ukraynalı güçler tarafından fırlatıldığını tespit etti” denildi.

BIDEN: RUSYA’DAN GELMEMİŞ OLABİLİR

Ukrayna sınırı yakınında bir tahıl tesisine isabet eden füze ile gerçekleşen patlama, Rusya’nın dün Ukrayna’nın altyapısını hedef alan füze saldırılarını takip etti. Patlama savaşın komşu ülkelere de yayılabileceği endişeleri yarattı.

Bali’de bulunan Biden, kurmaylarının katılımıyla Polonya lideri Duda ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, NATO liderleri ile Polonya‘ya düşen ve iki kişinin ölümüne yol açan füze hakkında düzenlenen olağanüstü toplantının ardından füzenin Rusya’dan gelmemiş olabileceğini söyledi.

ABD ve NATO ülkelerinin adım atmadan önce durumu tam anlamıyla inceleyeceğini belirten Biden, füzenin Rusya’dan gelip gelmediğini söylemek için henüz erken olduğunu söyledi.

Biden, “İlk bilgiler (füzenin Rusya’dan geldiği olasılığına) aksi yönde. Tam anlamıyla incelemeden bir şey söylemek istemiyorum, ancak füze büyük olasılıkla Rusya’dan ateşlenmemiş. Yine de göreceğiz” dedi.

NATO’NUN DÖRDÜNCÜ MADDESİ GÜNDEMDE

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkesinin NATO üyesi olduğunu anımsatarak, NATO’nun 4. maddesini harekete geçirme seçeneğinin gündemde olduğunu söyledi.

Morawiecki, ülkesinin Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne füze düşmesi nedeniyle acil toplanan Bakanlar Kurulunun ardından basına açıklamalarda bulundu.

Polonya’nın, dünya tarihindeki en güçlü ittifak olan NATO’nun üyesi olduğunu vurgulayan Morawiecki, NATO’nun bir üyesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliğinin tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi harekete geçirme seçeneğinin masada olduğunu belirtti.

Morawiecki, silahlı kuvvetlerin seçilmiş unsurlarının özellikle hava sahası gözetimi alanındaki savaş hazırlığını artırmaya karar verdiklerini dile getirdi.

Polis, itfaiye ve sınır muhafızlarının da “hazır olma durumunun arttığını” ifade eden Morawiecki, manipülasyona karşı dikkatli olma ve itidal çağrısında bulundu.

Morawiecki, Rusya’nın büyükelçisinin Polonya Dışişleri Bakanlığına çağrılacağını bildirdi.

MSB: Irak ve Suriye'de 19 terörist etkisiz hale getirildi MSB: Irak ve Suriye'de 19 terörist etkisiz hale getirildi

Güvenlik güçleri ve uluslararası uzmanların sahadaki incelemelerinin sürdüğünü belirten Morawiecki, NATO müttefikleri ve Ukrayna ile iletişimde olduklarını kaydetti.

NATO’NUN DÖRDÜNCÜ MADDESİ NE ANLAMA GELİYOR?

NATO Antlaşmasının 4. Maddesi, müttefik ülkelerden herhangi birinin ‘tehdit' hissetmesi halinde, NATO müttefiklerini ‘danışmalar için' toplantıya çağırmasını öngörüyor.

4. Madde genellikle, NATO’nun ‘bir müttefike yapılmış saldırı, tüm NATO ülkelerine yapılmış saldırıdır' içeriğine sahip meşhur 5. Madde'nin işletilmesinden bir önceki adım olarak görülüyor.

UKRAYNA SINIRINA 6 KM UZAKTA

Polonya Dışişleri Bakanlığı füzenin, Ukrayna sınırından yaklaşık 6 km uzakta olan Przewodow kasabasına düştüğünü açıkladı.

Rusya patlama ile ilgisi olmadığını söylerken, Polonyalı yetkililer füzenin Rus yapımı olduğunu ifade etmişti.

Polonya’daki köy sınıra Ukrayna sınırına sadece 6 kilometre uzakta.

Rusya dün Ukrayna’nın büyük kentlerine füze saldırısı düzenledi. Ukraynalı yetkililer Rusya’nın Şubat ayında başlayan işggalin en yoğun füze saldırılarından birini düzenlediğini belirtirken, bazı füzeler Polonya sınırına sadece 80 km uzaklıktaki Lviv kentine isabet etti. (AJANSLAR)

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Editör: Haber Merkezi