Aralarında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) Washington Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacıların da bulunduğu bilim insanları, Khosta-2 adı verilen yarasa virüsünün peplomer proteinlerinin insan hücrelerini enfekte edebildiğini ve Sars-CoV-2 aşısı yapılmış bireylerin antikorlarına ve serumlarına karşı dirençli olduğunu tespit etti.

Independent'ın haberine göre, hem Khosta-2 hem de Covid virüsünün, sarbecovirüsler olarak bilinen aynı koronavirüs alt kategorisine ait olduğu söylendi.

Aşı ve serumlar etkisiz kalıyor

Dün PLOS Pathogens dergisinde yayınlanan çalışmada bilim insanları, "Araştırmamız ayrıca Asya dışındaki yaban hayatında - Khosta-2 virüsünün bulunduğu batı Rusya gibi yerlerde bile - dolaşan sarbecovirüslerin, küresel sağlık ve Sars-CoV-2'ye karşı devam eden aşı kampanyaları için de bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor" diye yazdı.

Bilim insanları omicron varyantı ile enfekte olmuş kişilerin serumlarını Khosta-2'ye karşı test etti, ancak bu antikorlar da etkisiz kaldı. Araştırmacılar, sadece Sars-CoV-2 virüsünün bilinen varyantlarına karşı değil, genel olarak sarbecovirüslere karşı koruma sağlayacak evrensel aşıların geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Çalışmanın eş yazarı Michael Letko yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki mevcut aşılarımızın çoğu, insan hücrelerini enfekte ettiğini bildiğimiz belirli virüslere ya da bizi enfekte etme konusunda en büyük riski taşıyan virüslere yönelik olarak tasarlanmıştır. Ancak bu sürekli değişen bir liste. Bu aşıların tasarımını tüm sarbecovirüslere karşı koruma sağlayacak şekilde genişletmemiz gerekiyor" dedi.

Başta insanlar için tehdit oluşturmadığı düşünülmüş

Bilim insanları Khosta-1 ve Khosta-2 virüslerini ilk olarak 2020'nin sonlarında Rus yarasalarında keşfetmiş ancak bunların insanlar için bir tehdit oluşturmadığını düşünmüştü.

MSB: Irak ve Suriye'de 19 terörist etkisiz hale getirildi MSB: Irak ve Suriye'de 19 terörist etkisiz hale getirildi

Makalenin devamında, "Ancak onlara daha fazla baktığımızda, insan hücrelerini enfekte edebildiklerini görünce gerçekten şaşırdık. Bu, bu virüslere, nereden geldiklerine ve hangi bölgelerin endişe verici olduğuna dair anlayışımızı biraz değiştiriyor" ifadeleri yer aldı.

Khosta-1 insanlar için düşük risk oluştururken, araştırmacılar Khosta-2'nin bazı rahatsız edici özellikler gösterdiğini söylüyor.

halktv.com.tr

Editör: Haber Merkezi