Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Türk hava sahasının Suriye'ye giden Rus uçaklarına açılması konusunda Türkiye'yle yürütülen görüşmelerde ilerleme sağlandığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, nisan ayında, Rusya’dan Suriye’ye asker taşıyan sivil ve askeri tüm uçaklara Türk hava sahasının kapatıldığını açıklamıştı. Ankara’nın Moskova'yla görüşerek bu kararı aldığını belirten Çavuşoğlu, “Rusya'nın askeri uçaklarına hatta sivil Suriye'ye giden uçaklarına hava sahasını kapattık. Nisan'a kadar izinleri vardı. Mart'ta rica ettik. Moskova'ya gidince Lavrov'a söyledim, o da Putin'e söyleyeceğini belirtti. 1-2 gün sonra, ‘Putin'in talimatı var artık uçmayacağız’ dediler” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye’nin Ukrayna’daki Rus işgalinin ardından attığı bu adım tartışmalara yol açarken, Rusya’nın Suriye’deki askeri faaliyetlerini zayıflatabileceği de belirtilmişti.

Rusya'nın Orta Doğu'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, hava sahasının Rus uçaklarına yeniden açılmasıyla ilgili Türkiye'yle görüşmelerin olumlu yönde sürdüğünü duyurdu. Bogdanov, “Havacılık yetkililerimiz bu konuda çalışmaları sürdürüyor ve biz de Dışişleri Bakanlığı olarak zaman zaman soruna yol açan bu konuda çabaları ciddiyetle ele alıyoruz” dedi.

İsrail, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 200 günde 8 bin 430 Filistinliyi gözaltına aldı İsrail, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 200 günde 8 bin 430 Filistinliyi gözaltına aldı

‘ÜÇLÜ SURİYE TOPLANTISI YAPILACAK’

Rus yetkili ayrıca Türkiye, Rusya ve İran'ın 22-23 Kasım'da Suriye konulu Astana toplantısı için bir araya geleceğini belirtti.

Rusya’nın açıklamasının Türkiye’nin Suriye’de Beşar Esad yönetimiyle diyaloğa yeşil ışık yakan açıklamalarıyla aynı döneme gelmesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ağustosta yaptığı açıklamada “Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok. Devletler arasında siyasi diyalog veya diplomasi kesip atılamaz” demişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Suriye ile Türk istihbarat örgütleri arasında temasların olduğunu, Türkiye’nin Suriye ile diyalog için ön şartları olmadığını söylemişti.

Bogdanov ise eylülde yaptığı açıklamada Türkiye ve Suriye dışişleri bakanları arasında bir görüşme düzenleme fikrine sıcak baktıklarını kaydetmişti. Bogdanov, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad’ı bir araya getirmeye hazır olduklarını ve toplantı için yer temin edebileceklerini belirtmişti.

Editör: Haber Merkezi