Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mekdad Türkiye ile tam bir yakınlaşma için Ankara'nın ülkesindeki askeri varlığına son vermesi gerektiğini söyledi.

Şam'da İranlı mevkidaşı ile görüşen Mekdad, "İşgal kaldırılmadan Türkiye ile normal ilişkilere dönmekten bahsetmek mümkün değil. Esad ile Türk liderliği arasındaki bir görüşme anlaşmazlığın nedenlerinin ortadan kaldırılmasına bağlı" dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Şam'a gelen İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise İran'ın Suriye ve Türkiye arasında gerçekleşen diyalogdan "memnun" olduğunu söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise cuma günü yaptığı bir açıklamada çözümün "işgalin ve terörizme desteğin" sona erdirilmesi ilkesine dayandığını kaydetti. İki ülke arasındaki müzakereleri yakından takip eden kaynaklar, Şam'ın Ankara'dan askerlerini kuzeydeki bölgelerden çekmesi ve üç ana muhalif gruba desteğini kesmesini istediğini belirtiyor.

Galler'de öğrencisinden dayak yiyen öğretmene tazminat verildi Galler'de öğrencisinden dayak yiyen öğretmene tazminat verildi

Türkiye, Suriye'de 12 yıldır süren iç savaşta Esad'a karşı siyasi ve silahlı muhalefetin en büyük destekçilerinden biri oldu ve ülkenin kuzeyindeki bölgelere kendi askerlerini gönderdi.

Esad'ın önemli bir müttefiki olan Rusya, Şam ve Ankara arasındaki yakınlaşmayı destekliyor. Geçen ay savunma bakanları arasındaki müzakerelere ev sahipliği yapan Kremlin, dışişleri bakanları ve nihayetinde cumhurbaşkanları arasında toplantılar yapılmasını hedefliyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu konuda yaptığı son açıklamasında Mekdad ile şubat ayı başında görüşebileceğini söylemiş, mevkidaşı ile gelecek hafta toplantı yapılabileceği yönündeki haberleri reddetmişti.

Kaynak: tr.euronews.com
Editör: Haber Merkezi