Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İsveç'in geçen hafta terörle bağlantılı olduğu iddia edilen Türk vatandaşı bir kişiyi Türkiye'ye iade etmesinin "iyi bir başlangıç" olduğunu ancak Ankara'nın NATO üyeliğini onaylaması için Stockholm'ün daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.

İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin sürece yönelik konuşan Bozdağ, "En son PKK'lı bir teröristi İsveç hükümeti Türkiye'ye gönderdi. Bu, süreç bakımından ne anlama gelir derseniz, samimiyeti ve iyi niyeti göstermesi bakımından iyi bir başlangıç olarak görüyoruz." dedi. 

TRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin konuşan Bozdağ, "İnşallah arkası aynı samimiyetle devam eder." ifadesini kullandı. 

Uluslararası Adalet Divanı'ndan Gazze İçin Flaş Karar Uluslararası Adalet Divanı'ndan Gazze İçin Flaş Karar

Türkiye'nin İsveç'in NATO başvurusunu onaylamadan önce Stockholm'den daha ileri adımlar beklediğini kaydeden Bozdağ, "İsveç ve Finlandiya ile yapılan üçlü mutabakat doğrultusunda, Türkiye'ye yönelik tüm (silah) ambargolarını kaldırmalı, terörle mücadele mevzuatlarını değiştirmeli ve Türkiye'nin istediği tüm teröristleri iade etmelidirler. Bütün bu şartlar iadelere indirgenmemeli." şeklinde konuştu.

Tunceli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2015 tarihli PKK/KCK dosyası kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Türk vatandaşı Mahmut Tat, geçen cuma gücü İsveç tarafından Türkiye'ye iade edilmişti. 

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası mayıs ayında NATO'ya katılmak için başvuruda bulundu. 

Ancak Ak Parti iktidarı, her iki ülkeyi de PKK'nın yanı sıra terör örgütü olarak kabul ettiği diğer gruplara mensup kişileri barındırmakla suçlayarak NATO üyeliğine yönelik vetonun kaldırılması için belirli şartlar sundu.  

Stockholm ve Helsinki, 'militanlara' yataklık ettikleri yönündeki suçlamayı reddetmekle birlikte Ankara'nın güvenlik kaygılarını tam olarak gidermek ve silah ambargolarını kaldırmak için iş birliği sözü verdi. 

NATO kararlarını oybirliğiyle alıyor, yani iki İskandinav ülkesi için ittifak üyesi 30 ülkenin tamamının onayı gerekiyor. 

İttifak içinde sadece Türkiye hala bu iki ülkenin üyeliğine onay vermiş değil.

Kaynak: tr.euronews.com

Editör: Haber Merkezi