Uluslararası Af Örgütü, ülkelerinden kaçarak İran ve Türkiye sınırına gelen Afganların durumuna ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda "Türkiye ve İran güvenlik güçlerine, sınırlarını geçmeye çalışan Afganları defalarca geri itmek ve bunun için erkeklerin, kadınların ve çocukların üzerine hukuka aykırı şekilde ateş açmak dahil çeşitli yollara başvurduğu" suçlaması yöneltildi.

IMF'den Türkiye Açıklaması: Destekleme Görüşmesi Yok IMF'den Türkiye Açıklaması: Destekleme Görüşmesi Yok

"Bizi insan yerine koymuyorlar: Afganların Türkiye ve İran'dan hukuka aykırı olarak geri gönderilmeleri" başlıklı raporda, çoğunlukla İran sınırında olmak üzere güvenlik güçlerinin, duvarlara tırmanan veya çitlerin altından sürünerek geçmeye çalışan insanların üzerine doğrudan ateş açtığı çok sayıda vakanın belgelendiği ifade edildi. İran ya da Türkiye'ye girmeyi başarabilen Afganların da rutin olarak keyfi şekilde alıkonuldukları, hukuka aykırı şekilde zorla geri gönderilmeden önce de işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldıkları belirtildi.

DW Türkçe'nin haberine göre raporda, Af Örgütü araştırmacılarının Mart 2022'de Afganistan'ın Herat şehri ile İslam Kale sınır kasabasında görüşmeler gerçekleştirdikleri kaydedildi. Araştırmacıların İran ve Türkiye'den geri itilen 74 Afgan'la konuştuğu, bu kişilerin 48'inin sınırı geçmeye çalışırken ateş altında kaldıklarını anlattıkları aktarıldı.

Raporda bu kişilerden hiçbirinin Türkiye ya da İran'a sığınma başvurusunda bulunamadıkları, çoğunun uluslararası hukuk ihlal edilerek Afganistan'a geri gönderildikleri ifade edildi. 

Editör: Haber Merkezi