Uluslararası Ceza Mahkemesi bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna'ya yönelik barbarca işgali nedeniyle tutuklama emri çıkardı. Daily Mail'in haberine göre, UCM Putin'i, askerlerinin Ukrayna'da işlediği savaş suçlarından sorumlu olduğu kararını verdi.

New York Times analizi: Karadeniz neden Rusya ve Batı arasında gerilimin arttığı bölge?

New York Times analizi: Karadeniz neden Rusya ve Batı arasında gerilimin arttığı bölge?

Yargıçlar şüphelilerin Ukraynalı çocuklara zarar verecek şekilde, nüfusun yasadışı şekilde sınır dışı edilmesi ve Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinden Rusya Federasyonu'na nüfus transferi gerçekleştirdiğini değerlendirdi. Yargıçlar gizli tutuklama emri çıkarmayı düşündüler ancak bu emrin kamuoyuna açıklanmasının suçların daha fazla işlenmesinin önlenmesine katkıda bulunabileceğine karar verdiler.   Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bu hafta başında yaptığı açıklamada Rusya'nın mahkemenin yargı yetkisini tanımadığını söyledi. 

İran Polisi CNN TÜRK Yayınına Müdahale Etti Fulya Öztürk'e Canlı Yayını Kestirdi İran Polisi CNN TÜRK Yayınına Müdahale Etti Fulya Öztürk'e Canlı Yayını Kestirdi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova Telegram kanalından yaptığı açıklamada, "Uluslararası ceza mahkemesinin kararlarının, hukuki açıdan da dahil olmak üzere, ülkemiz için hiçbir anlamı yoktur. Rusya, uluslararası ceza mahkemesinin Roma tüzüğüne taraf değildir ve bu tüzük kapsamında hiçbir yükümlülük taşımamaktadır" ifadelerini kullandı.

The international criminal court in The Hague has issued arrest warrants for Vladimir Putin and his children’s rights commissioner Maria Lvova-Belova.

It's just the beginning.

— Andriy Yermak (@AndriyYermak) March 17, 2023

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genelkurmay Başkanı Andriy Yermak ise sosyal medya üzerinden haberi memnuniyetle karşıladı ve "Bu sadece bir başlangıç" dedi. Kiev'de yaşayan uluslararası insan hakları avukatı ve Global Rights Compliance'ın yönetici ortağı Wayne Jordash, Putin ve Lvova-Belova için çıkarılan yakalama emirlerinin birçok yakalama emrinin çıkmasına öncülük edeceği konusunda hemfikir.

Rusya evlatlık verme konusunda aleni davranıyor

Rus yönetimi Ukraynalı çocukları Rusya'ya götürüp kamplara yerleştirme ya da Rus ailelere evlatlık verme konusunda tamamen aleni davranıyor. The Guardian'ın haberine göre Lvova-Belova 16 Şubat'ta bir televizyon kanalında kendisinin de Rus güçleri tarafından harap edilen ve işgal edilen Ukrayna'nın Mariupol şehrinden 15 yaşında bir çocuğu evlat edindiğini açıkladı.

Lvova-Belova konuyla ilgili "Artık Donbas'tan gelen bir çocuğun annesi olmanın ne demek olduğunu biliyorum. Zor ama kesinlikle birbirimizi seviyoruz. Bence her şeyin üstesinden gelebiliriz" dedi. Televizyonda yayınlanan bu konuşma Khan'ın Putin ve Lvova-Belova için ilk tutuklama emirlerini çıkarma kararında etkili olmuş olabilir.

The Telegraph Rus askerlerinin isyanını yazdı: Neden savaşmalıyım?

The Telegraph Rus askerlerinin isyanını yazdı: Neden savaşmalıyım?

Jordash, "Burada Putin'e karşı açık bir dava var. Bu yüzden savcının çocuk haklarına odaklandığını görmek güzel. Bence bu, uluslararası savcıların son 20 yıldır yapamadıkları bir şeydi, dolayısıyla işlenen en kötü suçlardan biri olduğu için bu iyi bir karar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: gazeteoksijen.com

Editör: Haber Merkezi