Şirketi Meta Platforms Inc. için verdiği verimlilik sözleri Zuckerberg'e bir günde 12 milyar 500 milyon dolar kazandırdı. Uzun süredir net değeri düşüşte olan ve dünyanın en zengin 13. adamı Mark Zuckerberg 11 bin kişiyi işten çıkarma kararının, şirketin hızını ve verimliliğini artırmak için olduğunu açıkladı. Bloomberg'ün haberine göre daha çok planı olduğunu söyleyen CEO'nun açıklaması işe yaradı, Meta'nın hisse değerleri arttı, bu yükseliş Zuckerberg'ün servetine tek gecede servet kattı.

Meta Perşembe günü yüzde 23,3 değer kazanarak hisseleri yükselen teknoloji ile ilgili diğer şirketlere katıldı. Ancak kapanıştan sonra Apple ve Amazon.com Inc. hayal kırıklığı yaratan kazançlar açıklayarak sektörün toparlanmasının kısa ömürlü olabileceği riskini artırdı.

 Servetinin yarısını kaybetti

38 yaşındaki CEO Zuckerberg servetini geri kazanma yolunda. Eylül 2021'de 142 milyar dolara ulaşarak zirve yapan serveti uzun süredir keskin bir düşüşte. 2022'de serveti bir dizi günlük iniş çıkışlar yaşadı; geçtiğimiz Şubat ayında bir günde 31 milyar dolar kaybetti, ardından Nisan ayında 11 milyar dolar kazandı, ancak Ekim ayında bir başka hayal kırıklığı yaratan kazanç raporunun ardından 11 milyar dolar kaybetti.  Nisan 2012'de servetini takip etmeye başlayan Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Zuckerberg şu anda 69 milyar 800 milyon dolar net değere sahip ve bu onu dünyanın en zengin 13. kişisi yapıyor.

Meta'nın karı yüzde 55 azaldı

Meta'nın karı yüzde 55 azaldı

Yatırımcılar Meta'nın en son mali sonuçlarının ardından sevindi. Çarşamba günü yatırımcılarla yaptığı bir görüşmede Zuckerberg, şirketin Kasım ayında 11 bin kişiyi ya da işgücünün yüzde 13'ünü işten çıkarmasının, şirketi düzene sokma planlarının sadece başlangıcı olduğunu söyledi. Şirket ayrıca bu hafta mahkemelerde bir zafer kazanarak Federal Ticaret Komisyonu'nun firmanın bir sanal gerçeklik girişimini satın almasını engelleme çabasını boşa çıkardı. 

Hedefte üretkenlik, hız ve maliyeti azaltmak var

Zuckerberg "Organizasyon yapımızı düzleştirmek ve kararları daha hızlı almak için bazı orta yönetim katmanlarını kaldırmak ve mühendislerimizin daha üretken olmalarına yardımcı olmak için yapay zeka araçları kullanmak üzerinde çalışıyoruz" dedi. Meta'nın CEO'su şirketin üretkenliğini, hızını ve maliyet yapısını iyileştirmek için daha çok planı olduğunu ekledi.

Facebook'un ana şirketi Meta 11 bin personeli işten çıkardı

Elon Musk: Roketleri birbirimize değil, yıldızlara göndermeliyiz Elon Musk: Roketleri birbirimize değil, yıldızlara göndermeliyiz
Facebook'un ana şirketi Meta 11 bin personeli işten çıkardı

Meta, genel ekonomideki zayıflık, iPhone'un gizlilik kurallarında yapılan ve Meta'nın hedefli reklamlar sunmasını zorlaştıran bir değişiklik nedeniyle reklamveren talebinde bir düşüşle karşı karşıya kaldıktan sonra toparlanma yolunda gibi. Zuckerberg, şirketin içerik önerme biçimini iyileştirmek için yapay zekayı kullandığını ve bunun da platformu kullanıcılar ve reklamverenler için daha cazip hale getirebileceğini söyledi. Firma dijital reklamlara yönelik talepte düşüş yaşıyor, ancak şirket sağlık ve seyahat gibi sektörlerde şirketlerin daha fazla harcama yaptığına dikkat çekti.

Kaynak: gazeteoksijen.com

Editör: Haber Merkezi