Akademik performansla ilgili yeni bir araştırma, özellikle üniversite öğrencilerinin ilginç bulabileceği bir sonuca işaret etti.

Singapur Üniversitesi'nden araştırmacılar, sabahın erken saatlerinde yapılan derslerin daha düşük akademik performansla ilişkili olduğunu tespit etti.

Araştırmacılar, sabahın erken saatlerinde yapılan derslere katılımın daha düşük olup olmadığını; derslerin öğrencilerin uyku ve akademik performansı üzerinde bir etkisi olup olmadığını test etmeyi amaçladı.

DAHA FAZLA OKU

Ekip, 23 bin 391 öğrencinin üniversite WiFi ağlarına giriş verilerini inceleyerek derslere katılımı takip etti.

YÖK'ün vakıf üniversitelerindeki profesörlere yönelik yeni kararı! YÖK'ün vakıf üniversitelerindeki profesörlere yönelik yeni kararı!

Sabah 08.00'deki derslere, günün ilerleyen saatlerindekilere göre yaklaşık yüzde 10 daha düşük katılım olduğu saptandı.

Giyilebilir teknolojik cihazlar aracılığıyla 181 öğrencinin bu derslerin olduğu günlerdeki uyku düzenleri de izlendi.

Cihazlar sayesinde söz konusu öğrencilerin ders sırasında uyuyup uyumadıkları da gözlemlendi.

Hakemli bilimsel dergi Nature Behaviour'da yayımlanan makalede, "Öğrenciler saat 08.00'de yapılan derslerin yaklaşık üçte birinde zamanında uyanamadı, öğlen veya daha sonra başlayan derslerde bu sorun gözlemlenmedi" ifadeleri yer aldı.

"Öğrenciler yaklaşık aynı saatlerde yattı ama sabahki derslere katılmak için daha erken kalktı" diyen ekip, şöyle ekledi:

Sonuç olarak, gece uyku süresi sadece sabah ders olduğu gecelerde daha kısaydı.

Bunun ardından veriler, öğrencilerin bahsi geçen derslerden aldığı notlarla karşılaştırıdı.

3 bin 818 öğrencinin notları üzerinde yapılan analiz, sabahları ders olan gün sayısının not ortalamasıyla negatif bir korelasyon gösterdi.

Bir diğer deyişle sabahları daha fazla ders alan öğrencilerin notları daha düşüktü.

Ekip, "Erken saatteki dersler genellikle kaynakların verimli kullanımı (örneğin sınıfların paylaşımı) için ekleniyor" diye yazdı:

Ancak sonuçlarımız bir değiş tokuş yapılabileceğini gösteriyor. Öğrencilerin dersi kaçırma, daha az uyuma ve daha düşük not alma olasılıklarının arttığına işaret ediyor.

Independent Türkçe, IFL Science, Nature Behaviour

Derleyen: Çağla Üren

Editör: Haber Merkezi