Düşen alım gücüyle birlikte tüketiciler ikinci el telefonlara yöneliyor. Bu durum telefon pazarında kayıtdışılık riskini de artırıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) verilerine göre Türkiye’de bu yılın ilk yarısında 4,65 milyon adet sıfır akıllı cep telefonu satıldı. Sektör temsilcilerine göre merdiven altında ise yaklaşık 5 milyon ikinci el telefon bulunuyor.

İkinci el telefon piyasası kayıtlı ya da kayıt dışı olarak ikiye ayrılıyor. İkinci el telefonların merdiven altı satışı yani kayıt dışı ve güvenlik probleminden oluşan bir bölümü bir de kayıtlı yani özel sertifikasyonu, kodu ve garantisi olan bölümü bulunuyor.

Mobilfon Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Lütfi Soylu, tüketicinin yenilenmiş telefon pazarına yönelmesinin önemli olduğunu söyledi.

Soylu, “Yenilenmiş telefon pazarı yeni regüle edilmiş bir pazar. Yenilenmiş cihazlar özel sertifikası, kayıt kodu ve 12 ay garanti verilerek satışa sunuluyor, kayıtlı bir sistem içerisinde satılıyor. Merdiven altı olarak satılan bazı telefonlarda ise güvenlik açığı yüksek boyutlarda” açıklamalarında bulundu.

“2023’de yenilenmiş telefon adedinin 1 milyona ulaşması bekleniyor”

Soylu “Yenileme sektörü dünyada da ülkemizde de henüz çok yeni. Sektör, çok yüksek bir potansiyele sahip. Yapılan araştırmalara göre 2021 yılında yenilenmiş telefon pazarı globalde yüzde 15 büyüdü. Özellikle Latin Amerika ülkeleri ve Hindistan’da büyüme oranı yüzde 30’lara yaklaşıyor. Sektörün ülkemizde de yıllık yaklaşık yüzde 25’lik bir büyüme kaydettiğini görüyoruz. BTK verilerine göre 2022’nin ilk 6 ayında 80 bin yenilenmiş telefon satıldı. Bu rakamın yıl sonu itibariyle 200 bin adete yaklaşmasını bekliyoruz. Önümüzdeki yıl ise 1 milyon adet yenilenmiş telefon satılmasını bekliyoruz. Tüketiciler nezdinde bilinirliği artan yenileme sektörünün büyüme ivmesinin daha da artacağını öngörüyoruz” dedi.

Emeklilere promosyon ödemeleri bugün başlıyor! Emeklilere promosyon ödemeleri bugün başlıyor!

“Türkiye’de yaklaşık 25 ila 30 milyon arasında atık cep telefonu bulunuyor”

Soylu, Türkiye’de de 25-30 milyon arasında bir atık cep telefonu olduğunu tahmin ettiklerini söylüyor. Soylu “100 milyon adet satışı yapılan telefon pazarının 25-30 milyonu ise atık yani çöp” açıklamalarında bulundu.

Alman araştırma şirketi, Statista’ya göre 2020’de 221 milyon adet, 2021’de ise 251 milyon adet dünya genelinde resmi olarak yenilenmiş ve satışa sunulmuş. Öte yandan 2024’de ise 350 milyon adet ve 2027’de 460 milyon adet telefonun yenilenip satışa sunulması bekleniyor.

Kaynak: www.bloomberght.com

Editör: Haber Merkezi