Dolar kuru dün akşam Amerikan Merkez Bankası FED Başkanı Jerome Powell'in 'Enflasyon arttı varlık alımlarını düşüreceğiz" açıklamasından sonra yükselişe geçti. Powell'in açıklamalarından sonra TRT ekranlarında konuşcağı öğrenilen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ne söyleyeceği ve söylediklerinin dolara nasıl yansıyacağı merak edilirken, Erdoğan, faize kafayı taktığını resmen ilan etti. Erdoğan, "Hep söylüyorum yine söyleyeceğim faiz sebep enflasyon sonuçtur. Seçim öncesine kadar faizin düştüğünü, kuru tetikleyen yüksek faizin düşüşü sebebiyle kurda da iyileşmenin olduğunu göreceğiz. Buna enflasyon da dahil. Hedef, düşük faizle halkımızı, esnafımızı rahata çıkarmak ve daha çok yatırımı sağlayabilmektir. Piyasayı bozucu faaliyet gösterenlere ve fiyatlama davranışlarını bozanlara kesinlikle göz açtırmayacağız." açıklamasından sonra dolar 14 liraya dayandı.

Dolardaki hızlı artış gıda fiyatları başta olmak üzere ayçiçek yağının altınla yarışmasına neden oldu. Zincir marketler de alım gücü düşen vatandaşın en temel ihtiyacı olan ayçiçek yağını raflardan çalmaması için 18 litrelik tenekede satılan yağlara zincire vurdu.

Marketlerde zincire vurulmuş yağların görüntüsü sosyal medyada hızla yayıldı. Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda, "Ayçiçek yağları, 18 litrelik olanları, Çalınmasın diye, zincire vurulmuş ülkemizde" yorumları yaptı.

SERBEST PİYASADA DOLAR KAÇ LİRA OLDU

İstanbul serbest piyasada dolar 13,5320 liradan, avro 15,3720 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 13,5300 liradan alınan dolar 13,5320 liradan satılıyor. 15,3700 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 15,3720 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 13,0910 lira, avronun satış fiyatı ise 14,8920 lira olmuştu.

ALTIN FİYATLARI KAÇ LİRA OLDU

 Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 767 lira seviyesinde işlem görüyor.

Dün dolar kurundaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 3,6 üzerinde 765,5 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne sınırlı yükselişle başlamasının ardından saat 10.35 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,2 artışla 766,8 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.260 lira, Cumhuriyet altını da 5.138 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışa göre yüzde 0,9 artışla 1.786 dolardan alıcı buluyor.

Analistler, Omicron varyantının ekonomiye etkisine ilişkin endişeler ve tahvil alımlarının beklenenden önce sonlandırılabileceğine işaret eden ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın şahin açıklamalarının dün akşam saatlerinde piyasalar üzerinde baskıya neden olduğunu belirterek, bugün ise daha sakin bir seyir izlendiğini kaydetti.

Bugün ABD'de Fed Başkanı Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı konuşmaların takip edileceğini aktaran analistler, veri tarafında ise küresel çapta imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile ABD'de ADP özel sektör istihdamının öne çıktığını ifade etti.

Analistler, altının ons fiyatında 1.830 doların önemli direnç, 1.780 doların destek konumuna geldiğini bildirdi.

Editör: TE Bilisim