ABD'de Ekim enflasyonun sınırlı biçimde gerilemesi bekleniyor. Eylül'de yüzde 8,2 olan yıllık enflasyonda Ekim ayı beklentisi yüzde 7,9. Aylık bazda ise yüzde 0,4'ten yüzde 0,6'ya yükseliş bekleniyor. Çekirdek enflasyonun yüzde 6,6'dan 6,5'a gerilemesi bekleniyor.

Dolar/TL rekor seviyeye yaklaştı Dolar/TL rekor seviyeye yaklaştı

Ülkede yıllık enflasyon son 7 ayın 6'sında tahminleri aşmıştı.

Ekonomistlere göre yıllık enflasyonda yavaşlama beklense de öngörülen rakamlar enflasyonda kalıcı yükselişe işaret ediyor ve bu nedenle Fed'den gelecek ay 75 baz puanlık artış beklentisi masada kalacak.

Ancak bazı ekonomistler şimdiden artış miktarına yönelik beklentilerini 75 baz puandan 50 baz puana düşürdü.

Citigroup ve BNP Paribas'tan Fed beklentisi

Citigroup Ekonomistleri Veronica Clark ve Andrew Hollenhorst "enflasyonda yukarı yönlü bir sürpriz, dirençli istihdam verileriyle birlikte politika faizinin daha fazla yükselme riskini artırır" yorumunu yaptı.

Fed ekonomide talebi dizginlemek için 1980'li yıllardan beri en agresif faiz artırım sürecinde. Başkan Powell geçen hafta enflasyonu dizginlemek için istihdam piyasası koşullarında ılımlılaşma görmek istediklerini belirtmişti ancak Cuma günü açıklanan veriler, tarım dışı istihdamın Eylül'de tahminleri aştığını ve ortalama saatlik ücretlerin de ivmelendiğini göstermişti. Ücretlerdeki artış, enflasyondaki artışa ayak uyduramasa da ABD'lilerin harcama eğilimlerini sürdürmesine neden oluyor ve şirketlerin işgücü maliyetlerini artırarak enflasyona yukarı yönlü baskı yapıyor.

BNP Paribas ABD Ekonomisti Carl Riccadonna "Eğer istihdam piyasası gücüyle bizi şaşırtıyorsa enflasyonda da farklı bir sonuç beklememeliyiz. İkisi birbirini takip edecektir" şeklinde konuştu.

Kaynak: www.bloomberght.com

Editör: Haber Merkezi