Bitcoin öncülüğünde kripto para piyasalarının çökmesine neden olan FTX borsasının kurtarma girişimleri yakından takip edilirken piyasalar ABD enflasyon verisiyle kısmen toparlandı.

Kripto para borsası FTX'in CEO'su Sam Bankman-Fried, şirket çalışanlarına rakip şirket Binance ile satın alma anlaşmasının iptal olmasının ardından nakit arayışına hız verdi. Öte yandan kripto kredi şirketi BlockFi’nin FTX'te meydana gelen çöküşün ardından platformunda müşterilerin para çekme işlemlerini durdurması sektördeki paniği tekrar tetikledi.

Tüm dünya dev kripto para borsası FTX’te yaşanan çöküşü yakından izliyor. Bahamalar menkul kıymetler düzenleyicisi, Bankman-Fried’inkripto imparatorluğunun bir kısmının varlıklarını dondururken FTX, para aramaya devam ediyor.

Öte yandan FTX’in yaşadığı nakit sıkıntısı nedeniyle 8 milyar dolara ihtiyacı olduğu belirtildi. FTX ABD, önümüzdeki günlerde platformunda ticareti durdurabileceğini söyledi. FTX Avustralya da müşterilerine para yatırmamaları veya herhangi bir işlem yapmamaları tavsiye etti. Japonya ise FTX’in yerel yan kuruluşuna bazı operasyonlarını askıya almasını emretti.

Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonu da geçici tasfiye memurunun onayı olmadan işletmeye ait hiçbir varlığın devredilemeyeceğini söyledi. FTX, 2021’de Hong Kong’dan Bahamalar’a taşınmıştı.

TRON’DAN 1 MİLYAR DOLAR

Blok zinciri teknolojisini merkez alan bir işletim sistemi olan Tron’un kurucusu Justin Sun, FTX borsasının kurtarılması ve ekosistemin desteklenmesi için 1 milyar dolar vereceğini açıkladı. Öte yandan Beyaz Saray, FTX olayına işaret ederek kripto para sektörünü yakından izlediklerini ve ihtiyatlı bir şekilde düzenlemeye ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Kamuya Binlerce İşçi Alımı için Resmi Duyuru Yapıldı Kamuya Binlerce İşçi Alımı için Resmi Duyuru Yapıldı

Kripto kredi şirketi BlockFi İSE FTX'te meydana gelen çöküşün ardından platformunda müşterilerin para çekme işlemlerini durdurdu. Şirket bugün FTX.com, FTX US ve Alameda Research'teki belirsizliğin normal şekilde çalışmalarına engel olduğunu duyurdu.

Şirket ayrıca müşterilerini şimdilik BlockFi cüzdanlarına ve faiz hesaplarına para yatırmamaları konusunda uyardı.

Financial Times’a konuşan bir yatırımcı, Bankman-Fried’in finansal kurtarma girişimini profesyonel danışmanlar olmadan yönettiğini söyledi. Yatırımcı, “Bu süreci tek başına kısa mesajla yürütüyor gibi görünüyor. Adamı yok” dedi.

FTX BATACAK MI?

Bankman-Fried ise borsadaki kaldıraç ve likiditenin yanlış bir şekilde muhasebeleştirilmesi için zayıf iç işleyişi suçladı. Batık CEO Twitter’da “Üzgünüm . . . Ben batırdım” mesajını paylaştı.

Mevcut varlıkların ve toplanan paranın önce müşterilere geri ödeme yapmak için kullanılacağına söz veren Bankman-Fried şirket hayatta kalırsa CEO’luk görevinden ayrılacağını belirtti. Bankman-Fried, “Görüşmekte olduğumuz birkaç oyuncu var. Bunun nasıl sonuçlanacağını göreceğiz” dedi.

KRİPTO PİYASASINDA SON DURUM

Tüm bunlar olurken kripto paralardaki sert düşüş ABD enflasyonu ile frenlendi. Dün 15 bin 800 dolar seviyelerine kadar gerileyen Bitcoin, FTX CEO’sunun kurtarma planı açıklaması, Tron kurucusu Justin Sun’ın yardım haberleri ve beklentiden iyi gelen ABD enflasyon verisiyle güçlü alım yaşayarak günü yüzde 10 yükselişle kapattı ve 17 bin doları aştı.

Kripto paralarda dün dipten alımlarla ve olumlu enflasyon verisiyle birlikte güçlü yükselişler kaydedilirken Bitcoin bugün yüzde 3 artışla 17 bin 300 dolar seviyesinden işlem gördü.  Ethereum yüzde 5,5 artışla 1269 dolardan işlem gördü. Ripple yüzde 7,5 artışla 0,3891 dolardan, Cardano yüzde 3,2 artışla 0,36 dolardan, Solana yüzde 21 artışla 17 dolardan işlem gördü. Dogecoin ise yüzde 3,5 artışla 0,087 dolardan işlem gördü.

NE OLMUŞTU?

Dünyanın en büyük dördüncü kripto para borsası olan FTX'in alt şirketi Alameda Research’ün bilançosunu kendi dijital token’ı olan FTT’yle desteklendiği ortaya çıkmış, sonrasında Binance'ın elindeki FTT'leri satacağını açıklamasıyla birlikte FTX'ten yoğun nakit çekimleri başlamıştı. FTT'nin de batmasıyla birlikte şirket büyük bir nakit sıkıntısı yaşamaya başladı.

Dünyanın en büyük kripto borsası Binance'in Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Changpeng Zhao ise salı günü FTX'i satın almayı planladıklarını açıklamıştı. Sonrasında Binance, FTX'i satın almaktan vazgeçtiğini duyurdu. Karar kripto piyasalarını derinden sarstı.

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Editör: Haber Merkezi