İstanbul serbest piyasada dolar ve euroda artış yaşanıyor İstanbul serbest piyasada dolar ve euroda artış yaşanıyor

Amerika'nın en büyük özel şirketi olan Cargill'in CEO'su David MacLennan, başta yağlı tohumlar olmak üzere küresel mahsul stokları çok sıkı kalmaya devam etse de, gıda fiyatlarının gelecek yıl muhtemelen düşeceğini söyledi.

Şirketin başındaki isim Çarşamba günü Singapur'da Bloomberg Yeni Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmada, "Fiyatları gerçekten yükseltmek için tek gereken, Kuzey Amerika veya Güney Amerika'da gerçekten kötü bir mahsul," dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin dünyanın en büyük ihracatçılarından birinin tedarikini kesmesinin ardından dünyada gıda maliyetleri Mart ayında rekor seviyeye sıçramıştı.

Fiyatlar o zamandan beri, Ukrayna’dan tahıl taşıyan gemilerin Karadeniz'den güvenli bir şekilde geçmesine izin vermesini sağlayan ve BM'nin arabuluculuğunda yapılan tahıl koridoru anlaşmasının ardından düştü. 19 Kasım'da sona erecek olan anlaşmanın yenilenmesi için görüşmeler sürüyor.

MacLennan, gıdaya karşı yakıt tartışmasının çözümünün küresel mahsul üretimini artırmak olduğunu söyledi. “Bunun ya/ya da şeklinde bir dinamik olacağını düşünmüyoruz” diyen MacLennan, "Yiyecek ve yakıt birlikte olabilir" şeklinde konuştu. MacLennan, rejeneratif tarım uygulamaları, daha fazla hasat verimi ve daha fazla teknoloji kullanımının, her iki sektörden gelen talebi karşılayabilecek şekilde üretimi artırabileceğini kaydetti.

Kaynak: www.bloomberght.com

Editör: Haber Merkezi