Önce büyük istifa, sonra da sessiz istifa terimleri ortaya çıktı. Şimdi ise kariyer yedekleme yerinde bilmeniz gereken bir kavram haline geliyor. Nedir bu kariyer yedekleme? Tam zamanlı olarak çalışırken gizlice bir B Planı hazırlama eylemidir. Kariyer yedekleme terimi, ilişkilerdeki insanların çevresindeki seçenekleri açık tutarak bir ayrılığın sert inişini yumuşattığı flört dünyasından gelir. Yani basitçe bir ilişkiden çıkmadan önce başka birini elde tutmak ve ayrıldıktan sonra kolaylık sağlayarak onunla devam etmek anlamına gelir. TwitterMetaAmazon gibi teknoloji devlerinin binlerce işten çıkarma ile manşetleri doldurması ve geri kalanların kendi iş güvenliği konusunda endişelenmeleriyle bu terimin neden iş dünyasına girdiğini anlamak zor değil. Bunda ekonomik zorlukların da etkisi çok büyük.

Nasıl yapılır? Başlangıç olarak, kendinizi suçlu hissetmenize gerek yok. Kariyer stratejisti Abbie Martin konuyla ilgili olarak, "Pek çok insan halihazırda çalışıyorken başka bir iş aramanın şirketi aldatmak olduğunu düşünüyor ki ben bu düşünceyi yanlış buluyorum" ifadelerini kullandı. Bununla birlikte, kariyer yastığı çoğunlukla elinizdeki işi tamamen bırakıp başka bir iş arama anlamına gelmiyor. Bağlantılarınızı geliştirmek ve planlamanızı yapmak için mesai saatleri dışındaki boş vakitlerinizi kullanmanız en iyisi olacaktır. Martin, "Etik olun. Belki de araştırmanızı öğle arasında yaparsınız" dedi.

Cebinizde yedek iş bulundurun

Neden yapmalısınız ? Sessiz bir şekilde işten ayrılmak gibi, kariyer yastığı da bir tür psikolojik pivottur. İşinizden önce siz kendinize zaman tanımalı ve öncelik vermelisiniz. İşe alım firması Odgers Berndtson'ın teknoloji uygulamasının ortaklarından Diane Gilley, "Hâlâ mevcut işinize bağlısınız ancak sizin için neyin önemli olduğunu, tutkularınızın nerede yattığını ve ağınızın ve deneyimlerinizin sizi nereye götürebileceğini düşünüyorsunuz. İnsanlar şu anda kesinlikle arayış içinde" ifadelerini kullandı. Martin de benzer bir görüşe sahip. Martin "Her gün sizi gitmek istediğiniz yere kolayca götürebilecek bir şeyler yapıyor olmanız gerekiyor. Bu rüyayı beslersiniz ve rüya genişler" dedi. Ayrıca, Elon Musk için çalışmasanız bile,  cebinizde birkaç yedek iş bulundurmak asla kötü bir kariyer stratejisi değildir.

23 Nisan 2024 Dolar ve Euro Ne Kadar? 23 Nisan 2024 Dolar ve Euro Ne Kadar?

Kaynak: gazeteoksijen.com

Editör: Haber Merkezi