Seçimler yaklaşırken yurt dışından kaynak arayan hükümete Suudi Arabistan’dan iyi haber geldi.

Reuters’ın aktardığına göre, Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) 5 milyar dolarlık depo hesabı açmak üzere yapılan görüşmelerin son aşamada olduğunu duyurdu.

Hükümet, yüksek cari açık ve düşük rezerv nedeniyle zor durumda olan ekonomiyi seçim öncesinde güçlendirmek için yurt dışından para arıyordu.

Suudiler söz konusu 5 milyar doları gönderirse, bu rakam TCMB’nin brüt rezervine eklenecek ve dış borç olarak kaydedilecek.

NORMALLEŞME İÇİN KAŞIKÇI DOSYASI KAPATILMIŞTI

Ankara’nın Müslüman Kardeşler’e desteği ve 2018’deki Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle bozulan Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri, bu yıl normalleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de İstanbul’da öldürülmesinin sorumlusu olarak Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı suçlamış ancak Nisan 2022’de Riyad’da kendisi ile görüşmüştü.

Suudi Arabistan’a jest için Müslüman Kardeşler’e destek azaltılırken, İstanbul’da görülen Cemal Kaşıkçı cinayeti davası da kapatılmıştı. Bunun üzerine Suudiler de Türk mallarına dönük fiili boykota son vermişti.

KATAR, ÇİN, BAE, RUSYA, KORE, AZERBAYCAN…

Rezervleri tüketen hükümet, son yıllarda yurt dışından kaynak arayışına girdi.

– Katar Merkez Bankası ile ilk anlaşma 17 Ağustos 2018’de imzalandı. Ardından bu anlaşma 26 Kasım 2019 ve 20 Mayıs 2020’de iki kez tadil edilerek 15 milyar dolar karşılığı TL ve Katar Riyali’ne yükseltildi.

– Güney Kore Merkez Bankası ile 12 Ağustos 202 yılında 2 milyar dolar karşılığı TL ve Kore Wonu’nu kapsayan bir anlaşma imzalandı.

Ekonomide Alarm: Yerel Seçimler Sonrası Sıkı Önlemler Kapıda Ekonomide Alarm: Yerel Seçimler Sonrası Sıkı Önlemler Kapıda

– Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ile 19 Ocak 2022’de 5 milyar dolar karşılığı TL ve Dirhem anlaşması yapıldı.

– Çin Merkez Bankası ile 30 Mayıs 2019’da 6 milyar dolar karşılığı TL ve Çin Yuanı Swap anlaşmaları imzalandı.

– Azerbaycan devlet petrol fonu Sofaz, 28 Ocak 2022 tarihinde TCMB’ye 6 ay vadeli 1 milyar Euro tutarında mevduat yatırdığını duyurmuştu. Temmuz ayı sonunda vadesi dolan bu depo hesabının vadesi yıl sonuna kadar uzatıldı.

– Rusya’nın ulusal nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’deki yatırımları için harcama üzere Türkiye’ye yaz aylarında yaklaşık 15 milyar dolarlık kaynak gönderdi.

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Editör: Haber Merkezi