CEMRE NUR KARACA

Dönüşen ve değişen araç pazarı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni yatırımların önünü açtı. Elektrikli araç sayısı her geçen gün arttıkça hem batarya tarafında hem de şarj istasyonu tarafında yeni yatırımların ardı arkası kesilmiyor. Ancak Türkiye’de TOGG’un etkisiyle de artan elektrikli araç piyasasında şarj istasyonları Avrupa’nın çok altında kalıyor.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nın açıkladığı verilere göre, bugün itibarıyla ticari olarak şarj hizmeti verilen 3 bin 728 adet şarj noktası bulunuyor Türkiye’deki şarj hizmeti verilen elektrikli araç şarj noktalarının 646’sını hızlı (DC) şarj, 3 bin 82’sini ise yavaş (AC) şarj noktaları oluşturuyor.

1999-2008 Arası Emekli Olanlar 5 Yıl Daha Erken Emekli Olacak 1999-2008 Arası Emekli Olanlar 5 Yıl Daha Erken Emekli Olacak


Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram’ın değerlendirmelerine göre ise Avrupa’da bu sayı 250 bin adet. 250 bin adetin ise yaklaşık yüzde 30’unu hızlı (DC) şarj istasyonları oluşturuyor.


Öte yandan yine EPDK’nın verilerine göre, Türkiye’de trafiğe kayıtlı elektrikli araç sayısına bakıldığında da, 2021 yıl sonu itibarıyla toplam 7 bin 694 adet araç bulunurken satışlarda yaşanan ivmelenmeyle 2022 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla bu sayı toplamda 14 bin 896 adete ulaştı.


“Yarın Türkiye’de 10 elektrikli araca 1 şarj istasyonu düşebilir bu sayı yeterli değil”


Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, Türkiye’deki elektrikli araç satışlarının bu yıl 40 bin adete çıkması beklendiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Elektrikli araç ve şarj istasyonu pazarı gelişen bir pazar olduğu için Avrupa geneline göre Türkiye’deki rakamlar çok düşük. Elektrikli otomobil satışları geçen yıl 8 bin adet civarında gerçekleşti. Bu yıl ise 40 bin adet satış bekliyoruz. Geçen yılın satışlarına göre istasyonlar yeterli gibi görünüyor ancak gelecek için değil. Şu an her 2 elektrikli araca bir şarj istasyonu 1 düşüyor. Yarın 10 araca 1 şarj istasyonu düşebilir. Bu da yetersiz olacaktır lisans alanların sorumlulukları var 49 yıl hak alıyorlar ama bunu yatırıma da dönüştürmeleri lazım.”

Otomobil Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, hibrit otomobil satışları 10.096 adet olarak gerçekleşti. Yine aynı dönemde 2 bin 477 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti.


Yine aynı derneğin verilerine göre, Ocak aralık döneminde ise hibrit otomobil satışları 64 bin 387 adet, elektrikli araç satışları ise 7 bin 733 adet olarak gerçekleşti.

Kaynak: www.bloomberght.com

Editör: Haber Merkezi