Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK) Başkanı Turgay Bozoğlu, "3 yıldan bu yana dolar bazında düşen bir milli gelire sahibiz, gelir ve servet dağılımı son derece bozuk. Hiperenflasyona doğru gittiğimiz bir ülkede sesimizi duyurmaya ve kamu harcamalarından hesap sormaya, daha etkin ve adil bir vergi düzeni için vatandaşın hakkını aramaya devam edeceğiz” dedi.

Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK) 12. Olağan Genel Kurulu, bugün Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odası’nda yapıldı. Genel Kurul sırasında Anka Haber Ajansı’na konuşan VAVEK Başkanı Turgay Bozoğlu, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği, ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda çok önemli bir görev yapıyor. Hem vergilerin adil ve etkin toplanması hem de kamu harcamalarının her kuruşun hesabının sorulmasını, kamu harcamalarında saydamlığın peşinde olan bir dernek.

Derneğimiz 1998 yılından bu yana gelen bir dernek. Önemli başkanları, önemli yöneticileri olmuş; CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da ilk genel başkanlarından. Bugünlerde Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği’nin öneminin daha çok arttığını, bu tip sivil toplum örgütlerine daha fazla ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye’deki vergi sistemi maalesef çok bozuk, toplanan vergilerin yaklaşık yüzde 70’i dolaylı vergilerden alınıyor. Bu demek ki Türkiye’de servet ve gelir, adil olarak vergilendirilmiyor. Öte yandan toplanan bu vergilerin kamu harcamasına dönüştüğünde kimlere aktarıldığı, kimler için kullanıldığı çok önemli. Kamu harcamalarında saydamlığın peşindeyiz, her kuruşun hesabını sormaya çalışıyoruz. Özelleştirmeler burada çok önemli.

Bazen şu söyleniyor politikacılar tarafından, yöneticilerimiz tarafından 'Cebimizden doğalgaza bu kadar katkı yapıyoruz.' Devlet kimsenin cebi değil, bu vatandaşın vergileri ile gelir elde eder, borçlanırsa yine vergilerle öder ve bunun hesabını da yöneticiler mutlaka vermek zorundadır. Biz bunu peşindeyiz.

“DAHA ETKİN VE ADİL BİR VERGİ DÜZENİ İÇİN VATANDAŞIN HAKKINI ARAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği’nin son yöneticileri olarak önemli bir yönetim kurulumuz var. Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Prof. Dr. Aziz Konukman, eski Ankara Serbest Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Metin Polat, Bülent Alp, Burhan Gündoğdu’dan oluşan bir yönetim kurulu vardı. Pandemi koşulları vardı, pandemi koşullarından dolayı bazı toplantılarımızı yapamaz hale geldik ama o zaman sosyal medya yoluyla sesimizi duyurmaya çalıştık.

Öte yandan Türkiye’nin ekonomik koşulları da çok kötüleşti, 2013 yılından bu yana dolar bazında düşen bir milli gelire sahibiz, gelir ve servet dağılımı son derece bozuk, enflasyonun hiperenflasyona doğru gittiği bir ülkede sesimizi duyurmaya ve kamu harcamalarından hesap sormaya, daha etkin ve adil bir vergi düzeni için vatandaşın hakkını aramaya devam ediyoruz.”

Kaynak: anka