IŞİD'in üst düzey yöneticisi olan Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai, Mayıs ayında yapılan operasyonla yakalandı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 8 Eylül'de yaptığı açıklamada, Al Sumaidai'nin yakalandığını açıklarken operasyonun MİT ve Terörle Mücadele ekipleri tarafından gerçekleştiğini belirtti.

whatsapp-image-2022-09-09-at-10-13-52.jpeg

halktv.com.tr'ye konuşan kaynaklar, Al Sumaidai'nin operasyonun yapıldığı tarihten en az 6-7 ay önce Sarıyer-Ayazağa'daki evi tuttuğunu, yani en az bir yıldır İstanbul'da olduğunu belirtmiş, Al Sumaidai'nin gizlilik içerisinde günlük yaşantısına devam ettiğini aktarmıştı.

IŞİD’in yöneticisi Al Sumaidai en az bir yıldır Türkiye’deydiIŞİD’in yöneticisi Al Sumaidai en az bir yıldır Türkiye’deydi

Yalan Söylemenin Psikolojisi, Toplumsal Etkileri ve Kabul Edilebilirlik Sınırları Yalan Söylemenin Psikolojisi, Toplumsal Etkileri ve Kabul Edilebilirlik Sınırları

Bugün ortaya çıkan görüntülerde, emniyet kaynaklarının IŞİD'in lideri Ebu Hasan el Haşimi Kureyşi olduğundan emin oldukları Al Sumaidai'nin Ayazağa sokaklarında market poşetleriyle günlük hayatına devam ettiği gözüküyor.

dsfgsdgfd-2.jpg

Al Sumaidai'nin giyindiği mavi tshirt ve lacivert mont, halktv.com.tr'ye Mayıs ayında ulaştırılan eşkal görüntüsüyle aynı olduğu anlaşılıyor. Ayrıca Al Sumaidai, gözlük ve peruk taktığı da görüntülerde gözüküyor.

dsfgsdgfd.jpg

Ne olmuştu?

Suriye ve Irak’ta fiili gücünü yitiren IŞİD’in liderleri Ebu Bekir BağdadiAbdullah Kardaş, Amerika Birleşik Devletleri’nin sıralı operasyonlarıyla Suriye’de öldürülmüş ardından örgüt yeni liderinin isminin 11 Mart 2022’de açıklamıştı.

Örgütün Telegram gruplarında yayınlanan sesli açıklamada, yeni liderin Ebu el-Hasan el-Haşimi el-Kureyşi olduğunu duyurulmuş, BM (Birleşmiş Milletler) Hasan Kureyşi’nin Irak asıllı Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai olabileceğine dair bir rapor hazırlamıştı.

Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai’nin örgütün ilk lideri Bağdadi’nin hocası ve örgütün ‘beyni’ydi.

Dini açıdan çok bilgili olduğu için örgüt içinde kadılık, Adalet ve Eğitim Bakanı olarak görev yapan Al Sumaidai, birçok saldırının da fetvasını vermişti. Emniyet kaynakları onun, “Binlerce kişinin ölümününe neden olan fetvaların sahibi”olduğunu belirtiyor.

Fakat Al Sumaidai’nin örgütün lideri Hasan el-Kureyşi olduğu konusunda yapılan açıklamalar kafa karıştırıcı. Çünkü emniyet kaynakları onun Hasan el-Kureyşi olduğu kanısında fakat resmi açıklamalarda “Üst düzey yönetici” deniliyor.

Editör: Haber Merkezi