Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 04.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti.

7,4 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu.

AFAD'tan yapılan açıklamada "Depremde saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdi, 440 kişinin yaralandı" ifadesi yer aldı.

Öte yandan saat 04.26'da merkez üssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Çevre illerden de hissedilen depremlerin ardından artçı sarsıntılar sürüyor.

AFAD, Nurdağı'nın ardından saat 04.36'da merkez üssü Gaziantep'in İslahiye ilçesi olan 6,5 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geldiğini kaydetti

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Osmaniye ve Malatya'da yıkılan binalar olduğu kaydedildi.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Adana'da da binaların yıkıldıhttps://t.co/yTJ8366YMA pic.twitter.com/PuhgNe8qkL

— Independent Turkish (@TurkishIndy) February 6, 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ardından Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun'u arayarak bilgi aldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da depremden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere Ankara'dan yola çıktıklarını duyurdu.

Prof. Dr. Naci Görür: Deprem bölgesinde iseniz evi terkedin

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

Arkadaşlar, deprem bölgesinde iseniz evi terkedin. Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir. Geçmiş olsun. Ölenlere Allahtan rahmet, yaralılara şifa dilerim
 

Prof. Dr. Okan Tüysüz de NTV yayına bağlanarak yaptığı açıklamada "17 Ağustos'tan bu yana yaşadığımız en büyük deprem" ifadesini kullandı.

"Ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil"

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun şunları kaydetti:

Şantiye'de heyalan: İşçiler toprak altında Şantiye'de heyalan: İşçiler toprak altında

Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi.  Bir şey söylemek için erken. Bilgiler netleştikten sonra gerekli açıklama yapılacak.

Kahramanmaraş'ta medyana gelen 7,4 büyüklüğünde deprem sonrası yıkılan binalar kameralara yansıdıhttps://t.co/yTJ8366YMA pic.twitter.com/Lj6PA1HOML

— Independent Turkish (@TurkishIndy) February 6, 2023

Osmaniye'de 5 kişi hayatını kaybetti

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını, 5 kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Şanlıurfa'da 15 kişi hayatını kaybetti

 Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ilde 15 kişinin hayatını kaybettiğini 30 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Diyarbakır: 6 ölü

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ise ilde 6 bina yıkıldını 6 vatandaşın ise hayatını kaybettiğini duyurdu. Su 79 kişinin de yaralı olduğunu kaydetti.

Adıyaman'da 28 ölü

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar "Çok sayıda bina göçük durumda. 28 kişi hayatını kaybetti. Yıkılan bina sayısı en az 100 civarında" dedi.

Malatya Valisi: 130 bina yıkıldı

Malatya Valisi Hulusi Şahin:

İlk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı. 100'ü aşkın yaralı var, 3 kişinin enkazdan cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Gaziantep Valisi'nden açıklama

Gaziantep Valisi Davut Gül şunları kaydetti:

Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu.

Hatay: Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var

Hatay Valisi Rahmi Doğan:

Antakya ve Kırıkhan'da yıkık binalar var. İskenderun'daki ve Antakya'daki devlet hastaneleri yıkıldı. Polisevi de yıkıldı. Vatandaşların oturduğu binalarda yıkıntılar var. Şu anda jandarmanın bahçesine bir karargah kurduk, bütün birimleri buraya topladık. Elimizdeki imkanlarla oralara müdahale etmeye çalışıyoruz. Havaalanı pistinde biraz sıkıntı var, uçakların inmesinde problem yaşanıyor. Mevcut imkanlarımızla faaliyetleri koordine ediyoruz. Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var.

Uluslararası yardım çağrısı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır. Şu ana kadar 6'nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6.

 Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz.
 

Kızılay'dan kan bağışı çağrısı

Türk Kızılay Genel  Başkanı Kınık, deprem bölgesine kan sevkiyatı yaptıklarını kaydetti. Kınık "Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz" ifadesini kullandı.

Deprem, Ortadoğu'da birçok ülkede şiddetle hissedildi

Suriye'de ilk belirlemelere göre depremde en az 100 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

Deprem; Mısır, Lübnan, ve Irak'ta da güçlü bir şekilde hissedildi.

Mısır'ın başkenti Kahire ve çevresinde hissedilen deprem yaklaşık 30 saniye kadar sürerken halk arasında büyük endişe yarattı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut başta olmak üzere, ülkenin tümünde hissedilen depremden dolayı evlerinden çıkan birçok kişi geceyi arabalarında geçirdi.

Irak'ın başkenti Bağdat ve Diyala'da da hissedilen deprem sebebiyle insanlar can güvenliği endişesiyle evlerinden çıktı.

İletişim Başkanlığı: Kapanan telefon hatları açılmıştır

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatları açılmıştır. Tüm vatandaşlarımıza duyurulur" ifadesi kullanıldı.

ABD’den yardım talimatı

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'deki deprem bölgesine yardım için talimat verdi.

AFAD'tan yapılan açıklamada "Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir" denildi.

Independent Türkçe, AA

Editör: Haber Merkezi