Hatay'daki arama kurtarma çalışmalarında yer alan Avusturya Silahlı Kuvvetleri Afet Kurtarma Birimi (AFDRU), güvenlik endişesi nedeniyle çalışmalarını askıya aldığını duyurdu.

Avusturya Silahlı Kuvvetleri'nden Yarbay Pierre Kugelweis, bugün APA haber ajansına yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki farklı gruplar arasında saldırılar söz konusu. Ateş açıldığı da bildirildi" ifadelerini kullandı.

Kugelweis, "Şu anki güvenlik riski, kurtarma çalışmalarında elde edilmesi beklenen başarıdan daha fazla" dedi.

Haberde, çalışmalarını askıya alan AFDRU'nun Hatay'da kurduğu ana kampta beklemeye geçtiği bilgisi paylaşıldı. 

DAHA FAZLA OKU

Kugelweis, "Arama kurtarma ekiplerimizi hazır tutacağız. Başka görevler için hazırız" dedi. Yarbay, AFDRU ekiplerine saldırı düzenlenmediğini, moralin iyi olduğunu ve personelin daha önceden planlandığı gibi perşembe günü Avusturya'ya geri döneceğini ifade etti.

82 kişilik ekip, salı gününden beri katıldığı arama kurtarma çalışmalarında 9 kişiyi enkazdan sağ olarak çıkarmıştı.

Öte yandan Alman Basın Ajansı (DPA), Alman Federal Teknik Yardım Kurumu'na (THW) bağlı ekiple Uluslararası Arama ve Kurtarma (ISAR) kuruluşunun Almanya koluna ait personelin de Türkiye'deki çalışmalarını güvenlik endişeleri nedeniyle askıya aldığını bugün duyurdu.

Ekiplerden yapılan açıklamada, "bölgedeki durumun gergin olduğu, ayrıca su ve gıda sıkıntısı yaşandığı" belirtildi.

THW sözcüsü Katharina Garrecht, DPA'ya açıklamasında Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki ana kamplarında beklemeye geçtiklerini söyledi. Garrecht, enkazdan sağ kurtarılabilecek biri olduğuna dair somut bilgi almaları halinde ne olursa olsun harekete geçeceklerini de ekledi.

Ankara'da silahlı soyguncular bir kuyumcuyu gasp etti Ankara'da silahlı soyguncular bir kuyumcuyu gasp etti

ISAR'ın harekatlardan sorumlu direktörü Steven Bayer ise "Kederin yerini yavaş yavaş öfkeye bıraktığı görülebilir" dedi.

Almanya'daki Bonn şehrinde yer alan THW ana merkezinde görevli sözcü Tamara Schwarz da "gergin sahnelerle" karşılaşıldığını ve deprem bölgesindeki gönüllülerin güvenliğini dikkate almaları gerektiğini ifade etti.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde pazartesi günü (6 Şubat) meydana gelen iki şiddetli deprem nedeniyle Türkiye ve Suriye'de hayatını kaybedenlerin sayısı 25 bine dayandı. 

7.7 Mw büyüklüğündeki ilk depremin üzerinden 24 saat geçmemişken 7.6 Mw büyüklüğünde yeni bir sarsıntıyla yıkım daha da arttı.

Sarsıntılar Kahramanmaraş ve Hatay'ın yanı sıra Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman'ı da etkiledi.



Independent Türkçe, APA, DPA

Editör: Haber Merkezi