Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Şubat 2021 tarihinde imzaladığı karar ile yapılaşmaya açılan Kuşadası'ndaki tek sulak alan Kocagöl yanındaki yeşil alan vasıflı arazinin imar değişikliğine, sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar, TMMOB Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği askı sürecinde itiraz etti.

İtirazlar Cumhurbaşkanlığı kararı ile kabul edilmeyince Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği imar değişikliğini yargıya taşıdı.

Yerine incelemeler yapan Bilirkişi Heyeti raporunu mahkemeye sundu.

Heyetin raporu ile Cumhurbaşkanlığı kararıyla yapılan değişikliğin hiçbir araştırma, toplum ve çevre kaygısı taşınmadığı da ortaya çıktı.

“KORUMA KULLANMA DENGESİNİ BOZAR”

Eylem Tok ve Oğlunun Davasında Flaş Gelişme: Mahkeme Tahliye Kararı Verdi Eylem Tok ve Oğlunun Davasında Flaş Gelişme: Mahkeme Tahliye Kararı Verdi

Bilirkişi, aşırı yoğun bir yapılaşmanın olduğu ilçede Bölge Parkı/Büyük Kentsel Yeşil Alan olarak planlanmış olan taşınmazın Kentsel Gelişme alanı olarak plan değişikliğine konu edilmesinin üst ölçekli planın genel hedeflerine, ana plan  stratejisine ve plan bütünlüğüne aykırılık taşıdığının altını çizdi.

“Bu bölgedeki tek yeşil ve açık alanın kaldırılması plan ana kararlarını ayrıca bir Çevre Düzeni Planının özünü oluşturan koruma-kullanma dengesini bozar” ifadesini kullandı.

“YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLER”

Bilirkişi heyeti raporunda ayrıca “Mevcut yeşil alanın kaldırılmasının, yapılı çevre–doğal çevre dengesinin, rüzgar koridoru işlevi ile şiddetli yağışlarda yağmur suyu emilimi işlevini, ağaçlandırılıp peyzaj düzenlemesi yapılması durumunda elde edilebilecek serinlik gölge ve olumlu mikro klima etkilerini yok edecek, dolayısıyla yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek ve bozacak bir karardır” ifadelerine yer verdi.

“DEĞİŞİKLİK İÇİN BİR ZORUNLULUK YOK”

Taşınmazın bulunduğu alanın Turizm-Ticaret-Konut gelişmesine açılması ve böylece sosyal donatı alanının kaldırılması ve küçültülmesi yönünde bir zorunluluk bulunmadığı hatırlatılan raporda; “Özelleştirme kapsamında dahi olsa buranın sosyal donatı olarak muhafaza edilerek kullanılması olanağı da bulunmaktadır. Dolayısıyla ilgili mevzuatta tanımlanan zorunluluk kurallarının hiçbiri oluşmamıştır” denildi.

“KUŞADASI ADINA OLUMLU BİR RAPORDUR”

Bilirkişi raporunun Kuşadası adına olumlu bir rapor olduğunu söyleyen Kuşadası Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Köksal, “Plansız yoğun yapılaşmayla sadece yapı yığını hale getirilen ilçemizin yaşam için zaruri besleyici donatı alanlarına ihtiyacı var. Yeşil alanların varlığının hiç düşünülmediği, konut yoğun yapılaşmayı besleyecek hiçbir unsur olmadan büyümenin Kuşadası'nın geleceği için faydasız olduğunun kamuoyu farkına varmalıdır. Bu bağlamda bilirkişi raporu aydınlatıcı ve örnek bir rapor olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Editör: Haber Merkezi