FAHRETTİN ÖZTÜRK

Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) yönetici ve üyelerinden oluşan 23 sanığın yargılandığı davada, tutuklu bulunan 6 sanıktan 2'sinin tahliyesine, 2 tanık hakkında ise İstanbul Başsavcılığı'na ihbarda bulunulmasına oyçokluğuyla karar verildi.

İstanbul Şirinevler'de faaliyet gösteren DİAYDER'in yönetici ve üyelerinin silahlı terör örgütü PKK’nın hedefleri doğrultusunda hareket ettikleri iddiasıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davaya devam edildi. Duruşmaya bazı tutuklu sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Bazı tutuksuz sanıklar ile sanık avukatları da duruşmada hazır bulundu. HDP Milletvekili Hüda Kaya, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile CHP İnsan Haklarından Sorumlu İstanbul İl Başkan Yardımcısı Burkay Düzce ve çok sayıda sanık yakını da duruşmayı izledi.

“BAŞVURU YAPILMIŞ SONUÇ ALINAMAMIŞ BEN DE BUNU SOSYAL HİZMETLERE AKTARDIM”

Duruşmada tanık olarak dinlenen İBB İnanç Masası Sorumlusu Nilüfer Taşkın, “İbadethanelerden gelen talepleri karşılıyoruz. Gelen yardım taleplerini ilgili birimlere yönlendiriyordum. Ekrem Baran ile de bu çerçevede görüştüm. Büyükşehir’den yardım talebi olmuş, sonuç alamamış. Konuyla ilgili bilgi almak istedi. Sadece bu konuyla ilgili koordinasyonu sağladım. Kendisine bilgi aktardım. Biz yaklaşık 400 - 500 civarında Diyanet’e bağlı da olmayan, kiliseler gibi bunların tamamından gelen taleplere cevap veriyoruz."

"YARDIM KARTI BİZDEN ÖNCEKİ YÖNETİMDE DE VARDI"

İBB’nin eski Sosyal Hizmetler Daire Başkanı şu an ise Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı olan Yavuz Saltık, mahkemede tanık olarak şu ifadeyi verdi:

"Dezavantajlı gruplara sosyal politikalar üzerinden yardım ediliyor. Yardım edileceklerin seçilmesinde, İBB Meclisi'nden onaylı belli kriterler var. İhtiyaç sahiplerinin seçilmesi için de muhtaçlık sınırı var. Yardım için başvuranlar incelenir. İBB’ye ait bir yardım kartı var. Anlaşmalı olduğumuz 9 marketten tütün ve alkol hariç gıda alışverişi yapabilirler. Bu karttan para çekilemez. Yardım kartı bizden önceki yönetim zamanında da vardı. Resmi olarak İBB bu kart üzerinden yardım yapabilir, başka şekilde yapamaz. İBB'nin sosyal yardım anlayışı kurumlara yardımı yasaklar. DİAYDER veya başka bir kurumun bizden yardım alması yasak. Kimseyle doğrudan DİAYDER’e yardım ile ilgili bir konuşma olmadı." 

TANIKLAR HAKKINDA İHBARDA BULUNULMASINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme, tanık olarak dinlenen İBB İnanç Masası Sorumlusu Nilüfer Taşkın’ın, sanık olan DİAYDER Başkanı Ekrem Baran ile sosyal yardımların yönlendirilmesi konusunda telefon görüşmesinin bulunması ve bu görüşmede ‘Yavuz bey’ olarak bahsedilen kişinin ise o dönemde İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı olan Yavuz Saltık olduğuna kanaat getirerek haklarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarda bulunulmasına karar verdi.

İHBAR KARARINA MUHALEFET ŞERHİ

Tanıklar hakkında ihbarda bulunulması kararına katılmayan bir üye hakim muhalefet şerhi koydu. Üye hakim, “Soruşturma aşamasından bu yana mevcut olan delillerin değerlendirilmesi ve gerekirse ihbarda bulunulması hususlarının hüküm aşamasında yapılmasının daha isabetli olacağı kanaatiyle sayın çoğunluğun kararına iştirak etmiyorum” dedi.

2 SANIĞA TAHLİYE KARARI

Mahkeme, tutuklu sanıklardan Aydın Ayhan ile Mehmet İnan’ın yurt dışı çıkış yasağı ve imza şeklinde adli kontrol şartı ile tahliyelerine karar verirken, Ali Fuat Hatip, Ekrem Baran, Hafit Tunç ve Mehmet Emin Aslan’ın ise tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Mahkeme, 2 sanık hakkındaki ev hapsi ve 3 sanık hakkındaki imza şeklindeki adli kontrollerin kaldırılmasına karar verdi. Tüm sanıklar hakkındaki yurt dışı çıkış yasağının devam etmesini kararlaştıran mahkeme duruşmayı 13 Mayıs 2022 tarihine erteledi.

Kaynak: anka