Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 ilde büyük yıkım yaratırken son güncellemeye göre 41 bini aşkın insan hayatını kaybetti. Bölgedeki deprem olasılığıyla ilgili uzmanlar yıllardır uyarıyordu. Depremdeki can ve mal kaybı, iktidarın ne denli hazırlıksız olduğunu ortaya koydu. Yetkililerin yetersizliği deprem sonrası süreçte iyice göze çarptı.

Büyükçekmece'de İETT Otobüsü Yağışlı Havada Bariyerlere Çarptı: 1 Kişi Hafif  Yaralandı Büyükçekmece'de İETT Otobüsü Yağışlı Havada Bariyerlere Çarptı: 1 Kişi Hafif Yaralandı

Depremin üçüncü günü bölgeye giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Böylesine büyük bir felakete hazırlıklı olabilmek mümkün değildir” demişti. Ancak göz göre göre gelen yıkım sonrası tepkiler dinmiyor. 11 ildeki bazı binaların müteahhitleri tutuklansa da şimdilik hiçbir yetkili sorumlu tutulmuş değil.

İktidarın depremle ilgili sorumluları ortaya çıkarmada izlediği tek taraflı yöntem, akıllara Düzce depremini getirdi.

12 Kasım 1999’da meydana gelen 7,2’lik Düzce depreminde 845 hayatını kaybetmişti. Depremde insanlara mezar olan binalardan birisi Işık Apartmanı’ydı. 20 kişinin öldüğü Işık Apartmanı’nın müteahhitleri daha sonra AKP’nin kuruluşunda yer aldı. Bunlardan Hamza Cebeci, AKP’nin kuruluşuyla ilgili Düzce’de önemli görevler almış bir isim. Yıkılan binayla ilgili davada yargılanan Cebeci, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyesi olup imar komisyonuna girdi. 2015’ten bu yana Darülaceze başkanlığını sürdüren Cebeci, 2020’de Erdoğan’ın danışmanı oldu.

Cebeci’nin aynı davada yargılandığı ortağı Fahri Çakır da AKP’de önemli görevlere geldi. 2003’te AKP’den Düzce milletvekili seçilerek dokunulmazlık da kazanan Çakır, 2018’de de koltuğu bırakmadı.

Düzce’deki ihmalleri nedeniyle yargılanan bu iki isim şimdilerde bölgeden ‘destek’ mesajları atıyor.

Adıyaman'da vatandaşlarımıza destek olmaya devam ediyoruz.

İnşallah tek yürek, tek bilek olarak bu zor günlerin de üstesinden geleceğiz. pic.twitter.com/hjYTEskZC1

— Fahri ÇAKIR (@fahricakir81) February 13, 2023

Kaynak: www.diken.com.tr

Editör: Haber Merkezi