Suriye'de faaliyet yürütürken yakalanan veya teslim olan teröristlerin üzerlerinde ele geçen dijital materyaller TEM, İstihbarat ve Siber Suçlarla Mücadele ekiplerinin yüz tarama sistemiyle titizlikle incelendi.

Bu incelemede PKK-YPG saflarında yer alan teröristlerin kimliklerinin tespit edilmesine yönelik çalışmalarda on yıllık mülteci Abdullah Muhammed’in terör örgütü üyesi olduğu gün yüzüne çıktı.

YÜZ TARAMA SİSTEMİYLE YAKALANDI

Sosyal medya hesaplarından da paylaşılan terörist fotoğrafları yüz tarama sistemiyle incelemeye alındı.

Bu fotoğraflar, geçici koruma statüsüne alınan ve mülteci kamplarında yaşayan Suriyelilerin fotoğraflarıyla karşılaştırıldı.

İncelemede üzerinde askeri kamuflaj, hücum yeleği ve ellerinde uzun namlulu silahlar bulunan teröristlerle aynı fotoğraf karesinde yer alan ve Türkiye'de geçici kimlik verilerek mülteci gibi ikamet eden Abdullah Muhammed ile eşleşti.

POLNET Analiz projesiyle incelenen fotoğrafların genel yüz hatları incelendiğinde Abdullah Muhammed olduğu tespit edildi.

Göç İdaresi kayıtlarına bakıldığında Abdullah Muhammed'in 1 Ocak 1994 Kobani doğumlu olduğu, Diyarbakır Göç İdaresi Müdürlüğünce 30 Ekim 2014 tarihinde geçici koruma kapsamına alındığı, kendisine geçici kimlik belgesi verildiği ve Diyarbakır'ın Kayapınar semtinde yaşadığı belirlenince Türkiye'deki GSM operatörlerine ait kullandığı telefon hattı da tespit edildi.

10 YILDIR TÜRKİYE’DE YAŞIYORUM

Suç kaydı sorgusunda ise terör nitelikli hiçbir kayda rastlanılmadığı, yurtdışı giriş-çıkış kaydı bulunmadığı, araç tescil sorgusunda ise Şanlıurfa plakalı adına kayıtlı bir araç olduğu tespit edildi.

Diyarbakır'daki evinde yakalanan Abdullah Muhammed kendisine gösterilen fotoğrafları kabul etti.

2012'de Kobani'de PKK-YPG saflarında yer alarak silahlı faaliyetlerde bulunduğunu belirterek, “Bana göstermiş olduğunuz fotoğraflardaki kişi benim. Örgütte yer aldığım fotoğraflardır. Örgüt içinde gizliliğimi sağlamak için Aslan kod adını kullanıyordum. Sonra aynı yıl örgütten ayrılarak mülteci gibi Türkiye'ye geldim ve geçici koruma statüsüne alınarak mülteci oldum. 10 yıldır Türkiye'deyim, evlendim, çocuklarım var. Burada bir hayat kurdum” dedi.

PİŞMANLIK TALEBİ KABUL GÖRMEDİ 6 YIL 3 AY HAPİS

Tutuklanıp hakkında Ağır Ceza Mahkemesine dava açılan Muhammed, Türkçe bilmediği için Kürtçe tercüman eşliğinde alınan ifadesinde, örgütten ayrıldığını belirterek beraatını, aksi halde etkin pişmanlık yasasından yararlandırılmak istediğini söyledi.

Mahkeme sanığı silahlı terör örgütü PKK-YPG üyesi olmak suçundan 7,5 yıl hapisle cezalandırdı, ardından iyi hal indirimini düzenleyen 62. Maddeyi uygulayarak cezayı 6 yıl 3 aya indirdi.

Zülfü Livaneli, 1994 seçimlerini hatırlatarak İstanbullulara çağrıda bulundu Zülfü Livaneli, 1994 seçimlerini hatırlatarak İstanbullulara çağrıda bulundu

Mahkeme, sanığın gerek soruşturma, gerekse yargılama aşamasında verdiği bilgilerin terör örgütünün çökertilmesine yardımcı olacak nitelikli bilgiler olmadığından bu nedenle etkin pişmanlıktan yararlandırılmasına yer olmadığına karar verip tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Editör: Haber Merkezi