Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve toplam 10 ili etkileyen 7.4 büyüklüğündeki depremle ilgili yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, twitter hesabından tepki gösterdi.

Yetkililere tepki gösteren Görür, bilim insanlarının konuyla ilgili defalarca uyarıda bulunduğunu belirtti:

20 ilde FETÖ'ye yönelik "Kıskaç-11" operasyonu: 70 şüpheli yakalandı! 20 ilde FETÖ'ye yönelik "Kıskaç-11" operasyonu: 70 şüpheli yakalandı!

Arkadaşlar, çok üzgünüm ama Maraş’ın Pazarcık yöresinde 7.5 büyüklüğünde deprem oldu. Çok büyük bir deprem umarım zaiyatımız az olur. Bu depremin gelmekte olduğunu yerbilimciler olarak söyleye söyleye,  yaza yaza dilimizde tüy bitti. Hiç kimse ne diyorsunuz diye tepki bile vermedi!

Görür, "Deprem bölgesindekileri arabalarınızı kullanıp, trafiği kilitlemeyin; sağlıklı iseniz evinizi terk edin varsa toplanma bölgelerine gidin" dedi. 

Bölgedeki barajların kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Profesör Görür, daha önce verdiği mülakatlarda Doğu Anadolu Fayı'na dikkat çekmişti.

Görür, Doğu Anadolu Fayı'nın 20. yüzyılda hemen hemen hiç deprem üretmediğini hatırlatıp; "Kuzey Anadolu Fayı o yüzyılda, bir dizi 7 ve 7'ye yakın depremler üretti. Kuzey Anadolu Fayı böyle aktifken Doğu Anadolu Fayı üzerinde bu tür bir aktivite görülmedi. Elazığ Depremi olduğu zaman Elazığ'ın güneybatı yönüne doğru depremin enerji transfer etmesi söz konusu. Doğrultu atımlı faylar, herhangi bir yerde deprem ürettiği zaman, her iki tarafına doğru da stres transfer etmiş olabilir. Doğu Anadolu Fayı üzerinde bundan sonraki depremleri Erkenek, Çelikhan, Kahramanmaraş Türkoğlu yörelerinde olacağını düşünüyorum" açıklaması yapmıştı.

Independent Türkçe

Editör: Haber Merkezi