Doğal gaz fiyatlarında nisan ayı tarifelerinde değişiklik yok! Doğal gaz fiyatlarında nisan ayı tarifelerinde değişiklik yok!

Türkiye, 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle yıkıldı. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da ağır yıkıma yol açtı.

AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremlerde son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 40 bin 642 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Sezer, depremin 10 bine yakın köyde de etkili olduğunu, 5 bin 700'ün üzerinde artçı sarsıntı meydana geldiğini söyledi.

"ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARINDA SONA GELMİŞ BULUNUYORUZ"

Arama-kurtarma çalışmalarında bugün canlı kurtarılan kişilerin ümit verdiğini belirten Sezer, "Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısında da artış var. Bugün itibarıyla 40 bin 642 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda. Milletimizin başı sağ olsun. 10 ilimizde arama-kurtarma çalışmalarında büyük oranda sona gelmiş bulunuyoruz. Hatay'da dün 200 kadar binada arama- kurtarma çalışması yapılıyordu, bugün 98'e düşmüş durumda. Kahramanmaraş'ta 19 binamız kalmış durumda, Adıyaman'da da Çınar Sitesi'nde çalışmalar devam ediyor. Arama- kurtarma çalışmaları yarın akşam büyük oranda sonlandırılmış olacak. Şu anda 13 bine yakın arama- kurtarma personelimiz Hatay'da görev yapıyor. 80 ülkeden bize destek amacıyla gelen arama- kurtarma birliklerinden görev süreleri bitenlerden ayrılmalar gerçekleşiyor, onlara da milletimiz olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

"682 BİN VATANDAŞA NAKDİ YARDIM ÖDEMESİ YAPILDI"

AFAD Başkanı Sezer, çadır kent ve konteyner kentlerin kurulumunun sürdüğünü kaydederek, "682 binin üstünde vatandaşımıza 10 bin lira nakdi yardım ödemesi gerçekleştirildi. Sisteme tanımlanmış olan 164 bin vatandaşımıza da nakdi yardım ödemelerini gerçekleştireceğiz. Kira yardımları konusunda da burada esas olan barınmaya destek olmak. Evini kaybeden, barınma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza iki alternatif sunuyoruz; bunlardan biri konteyner ve diğer barınma hizmetler, ikincisi de kira destekleri. Bu, ev sahipleri için 5 bin TL kira desteği, 15 bin TL taşınma desteği. Kiracılar için ise 2 bin TL destek parası, 15 bin TL taşınma desteği olarak. Burada da başvurular e-Devlet üzerinde yoğun şekilde devam ediyor. Şu anda 20 bine yakın kira destek müracaatında bulunan vatandaşımız var. Esas dikkat etmemiz gereken konu şu; konteyner ya da benzeri barınma desteği isteyenler kira desteği alamayacaklar; ama 15 bin TL taşınma desteğinde bulunacağız" diye konuştu.

"YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE HASAR TESPİT YAPILDI"

Yunus Sezer, deprem bölgesinde diğer illere tahliye işlemlerinin de sürdüğünü belirterek, "430 binin üzerinde şu ana kadar bizzat bizim tarafımızdan yapılan tahliye var. 313 bin 720 kişiyi biz kamu misafirhanelerinde, otellerde, konaklama tesislerinde misafir ediyoruz. Depremin yaralarını hızlı şekilde sarmaya devam ediyoruz. Hasar tespit çalışmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürüyor. Yüzde 50’nin üzerinde hasar tespit çalışmaları yapılmış durumda" dedi. 

Kaynak: www.cumhuriyet.com.tr

Editör: Haber Merkezi